Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > MUP cenzurira program Dubrovačkih ljetnih igara

MUP cenzurira program Dubrovačkih ljetnih igara

Zbog sigurnosne procjene Ministarstva unutrašnjih poslova, Dubrovačke ljetne igre skidaju s programa jednu od planiranih premijernih produkcija! [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Dubrovačke ljetne igre uputile su nam danas dopis iz kojeg je razvidno da će s ovogodišnjeg programa morati skinutu predstavu Elemntarne čestice prema istoimenom romanu Michela Houellebecqa, a koju je trebao režirati Ivica Buljan.

Morati - jer to zapravo od njih neizravno tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Naime, zasad još uvijek Nepoznat Netko iz Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je od MUP-a procjenu sigurnosti (!) za rečenu predstavu. MUP je procjenu napravio i zaključio da predstava predstavlja sigurnosni rizik, pa će je posljedično Igre skinuti s repertoara jer u suprotnom - kako procjenjuje uprava ustanove - riskiraju čak i zatvorske kazne.

Podsjetimo, 7. siječnja ove godine na ured satiričnog francuskog magazina Charlie Hebdo izvršen je oružani napad u kojem je ubijeno 12 članova redakcije. Napad je okarakteriziran kao teroristički i najvjerojatnije počinjen zbog brojnih karikatura proroka Muhameda. Među ubijenima bio je i Bernard Maris, prijatelj Michela Houellebecqa. Naime, upravo je taj dan na naslovnici osvanuo veliki tekst o novom Houellebecqovom romanu, 'Soumission' ('Pokoravanje'), u kojem autor satirizira islam i Francusku. Houellebecq je napustio Pariz, promocija romana je stopirana, a odmah nakon napada evakuirane su i prostorije Houellebecqovog izdavača Flammariona i stavljene pod policijsku zaštitu.

Tko je točno i zašto uputio zahtjev za procjenu sigurnosti upitali smo DUbrovačko-neretvansku županiju, kao i sam MUP, no odgovore do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Uskoro, nadamo se, ipak hoćemo.

***

http://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/Obavijest_Promjena-programa.pdf

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI