Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Šipuš: ‘Kultura vodi prema povećanju životnog standarda’

Šipuš: ‘Kultura vodi prema povećanju životnog standarda’

Uz hvalospjeve kulturi i njezinoj važnosti i vrijednosti u društvu i službeno je predstavljeno devet hrvatskih gradova koji se natječu za titulu Europske prijestolnice kulture 2020.
Share on facebook
Share on twitter

Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb - devet je gradova koji se svojim programima natječu za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Čiji je program najbolji i najoriginalniji te koji će grad zajedno s još jednim irskim gradom ponijeti tu titulu, znat ćemo sljedeće godine.

U vrlo kratkim crtama programe gradova predstavili su u petak u muzeju Mimara predstavnici svakog grada - Tatjana Šimac Bonačić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika; Zoran Vinković, gradonačelnik Đakova; Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka; Boris Miletić, gradonačelnik Pule; Ivan Šarar, pročelnik Odsjeka gradske uprave za kulturu Rijeke; Goran Kovačević, zamjenik gradonačelnika Splita; Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina; Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra; Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

epk milan bandic bozidar kalmeta

U uvodnom govoru zamjenik ministra kulture, Berislav Šipuš, podsjetio je da su gradovima kandidatima već sugerirali: ‘Ako ne želite uložiti puno truda, rada i strpljenja, dobro razmislite o tome želite li postati Europska prijestolnica kulture.

Spomenutih devet gradova očito je odlučilo riskirati, no ušli su tek u prvi krug. Ministarstvo kulture organizirat će između 26. i 29. svibnja u Zagrebu sastanke stručnog Povjerenstva koje će odlučiti koji gradovi odlaze u drugi krug (nema ograničenja broja gradova). Tijekom jeseni 2015. Povjerenstvo će posjetiti odabrane gradove, a početkom 2016. Vlada RH proglasit će jedan grad Europskom prijestolnicom kulture.

epk mimara

Šipuš je još izjavio da je nakon što je u travnju 2014. odlukom Europskog parlamenta i Vijeća Hrvatska dobila priliku za kandidaturu EPK u 2020. godini, taj projekt stavljen u sam vrh nacionalnih prioriteta za nadolazeće šestgodišnje razdoblje i dodao: ‘Kultura postaje vezivno tkivo suvremenog društva, a hrvatski gradovi su prepoznali ono što je u Europskoj Agendi za kulturu jasno poručeno - kulturu treba shvaćati kao katalizator kreativnosti koji vodi prema povećanju životnog standarda, potiče inovacije, stvara dobre temelje pozitivne konkurentnosti i smanjuje nezaposlenost.’

Koliko god naši gradovi željno iščekuju da upravo njihov program bude izabran i koliko god jednako željno iščekuju kulturnu revitalizaciju i brojne turističke benefite, ne zaboravimo da Maribor i nakon tri godine vuče repove, vodi sudske sporove i broji gubitke, a sve ‘zahvaljujući’ ovoj laskavoj tituli, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI