Naslovnica > VIJESTI > PLES > Slow motion – najbolji prijatelj plesača

Slow motion – najbolji prijatelj plesača

Otkako pametni telefoni imaju sve bolje kamere, plesači imaju dostupnije sredstvo učenja
Share on facebook
Share on twitter

Nije neka pretjerana novost da plesači koriste snimke svojih nastupa kako bi uočili greške i poboljšali nastup. No, pojavom pametnih telefona s odličnim kamerama ta je metoda postala sasvim uobičajena, pogotovo upotreba slow motiona. Pritom plesači osobito ističu performanse iPhonea 6 koji između ostalog snima 240 fps (sličica u sekundi).

Slow motion opcija na pametnim telefonima omogućila je plesačima da poboljšaju tehniku, usavrše nastup za audicije i dobiju uvid u vlastite pokrete koji su dosad bili ‘nevidljivi’.

‘Ako mi učenici ne mogu shvatiti brzinu kretanja nekog pokreta, slow motion im to omogućuje’, rekla je za Wired Ashley Marinelli, profesionalna plesačica i učiteljica plesa u New Yorku. Pomoću slow motiona već dvije godine Marinelli učenicima objašnjava pravilne doskoke u suvremenom plesu kako bi bilo što manje ozlijeda jer je to jedini način kako se pokret može ponoviti i besprijekorno objasniti.

Redatelj i fotograf Tristan Pope pomoću iPhonea 6 snimio je kratki film Dancers of New York s kojim je ušao u konkurenciju International Mobil Film Festivala. U filmu su skokovi i akrobatski pokreti toliko usporeni da doslovce detaljno možete vidjeti kako se noge rastežu i mišići stišću. Zahvaljujući tome Pope je sa svim plesačima s kojima je radio uspio dotjerati snimke do savršenstva - pogledali bi što je i kako snimljeno, a onda u roku od deset minuta ponovili kadar i snimili ga kako treba.

Jedini problem s kojim se Pope susreo su uvjeti slabijeg osvjetljenja u kojima se iPhone 6 ne može mjeriti s profesionalnim aparatima. Ako i nemate iPhone 6, tu je SloPro aplikacija za iPhone za snimanje slow motiona, ali i niz drugih aplikacija za iOS i Android telefone.

No, osim što slow motion omogućuje sjajan uvid u pokrete, daje i odličan pregled izraza lica koje plesači rade dok plešu, a upravo ih oni mogu izdvojiti od konkurencije na audicijiama. Plesači se tako krajnje detaljno mogu pripremiti za nastup, i u umjetničkom i u tehničkom smislu.

Ipak, ne mogu svi plesači koristiti prednosti slow motiona. Neke kompanije, poput San Francisco Balleta, ne dopuštaju nikakvo snimanje pametnim telefonom tijekom proba ili satova.

A kako izgleda snimka baleta iz perspektive plesača, ili još bolje baletnih papučica, pogledajte ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI