Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Wilson, Genet i – Crnci

Wilson, Genet i – Crnci

'Najeksplozivniji' tekst Jeana Geneta bit će večeras premijerno izveden u pariškom Odeonu, a u režiji Roberta Wilsona. [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Inspirirani dokumentarcem o afričkim religijskim ritualima, a napisani u povodu neovisnosti Gane 1957. godine, Crnci su, slažu se teoretičari, sami po sebi - ritual. Tekst je podnaslovljen 'klaunerija', a u njemu grupa crnih glumaca iz zabave rekreira ubojstvo bjelkinje i to za publiku sastavljeno do biljelog establishmenta poput Kraljice, biskupa, sudaca...

Dapače, u napomenama uz sam tekst Jean Genet je zapisao:

"Ovaj je tekst, ponavljam, napisao bijelac i namijenjen je izvođenju pred bijelom publikom. No ako, a u što iskreno sumnjam, iakd bude izvođen pred crncima, onda se u gledalište obavezno mora dovesti barem jedna bijela osoba, muškarac ili žena, . Organizatori izvedbe tu osobu moraju dočekati formalno, obući je u ceremonijalni kostim i dopratiti je do njezina mjesta u gleadlištu, po mogućnosti u prvom redu. Glumci će igrati za tu osobu. Tijekom cijele izvedbe jedan bi reflektor trebao biti uperen u tu simboličnu bjelinu.

No, što ako niti jedna bijelac ne pristane na takvo što? Onda neka se publici podijele bijele maske. Ako pak to odbiju, neka se koristi lutka..."

Kad se svemu navedenom doda i Genetov 'otrovni' jezik suočavanja s najgorim rasnim stereotipima, a kojim drama i vie nego obiluje, postaje posve nejasno kako je Crncima uspjelo postati najdulje izvođenim teksom na off-Broadwayu 60-tih godina prošlog stoljeća.

S tom i takvom bremenitom poviješću, komad će se večeras premiejrno naći pred idealnom establishment publikom pariškog Odeona, a u režiji nikoga drugog do li - Boba Wilsona.

Djelić atmosfere predstave donosimo vam u priloženom videu i fotografijama.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE