Naslovnica > MAGAZIN > BLENDA > Odiseja Boba Wilsona

Odiseja Boba Wilsona

Predstava Grčkog nacionalnog kazališta kojom će biti zaključen EXPO 2015.
Share on facebook
Share on twitter

Osim produkcije njegove Traviate, koju možete pogledati na repertoaru Landestheatera u Linzu, druga Wilsonova produkcija koja stiže u blizinu Hrvatske je Wilsonovo uprizorenje Homerovog epa Odiseja, nastalo u koprodukciji milanskog Piccolo Teatra i Grčkog nacionalnog kazališta iz Atene.

Grčko nacionalno kazalište predstavu je naručilo 2012., u jeku ekonomske krize u Grčkoj i Europi, a nakon što je u Piccolo Teatru igrala u travnju 2013., vraća se na repertoar ne bi li zaključila program osmišljen povodom svjetske izložbe EXPO 2015. Kako kaže službena najava na stranicama Piccolo Teatra, predstava se vraća na scenu u vrijeme kad se postavljaju nova pitanja o budućnosti Europe i sve intenzivnije napetosti na Sredozemlju, tako da je predstava još uvijek aktualna u svijetu koji je danas potpuno istražen, a usprkos tome se u njemu osjećamo potpuno izgubljeno u stalnim promjenama.

Kao i obično, režiju, scenografiju i oblikovanje svjetla potpisuje sam Bob Wilson. Za adaptaciju epa pobrinuo se Simone Armitage, nagrađivani britanski pjesnik koji trenutno nosi prestižnu akademsku titulu Professor of Poetry na sveučilištu u Oxfordu, a na sceni je 17 ponajboljih suvremenih grčkih glumaca koji izvode Odiseju na novogrčkom. Kostime je dizajnirala Yashi, česta suradnica Boba Wilsona koja potpisuje kostime njegovih produkcija Krappove posljednje vrpce (u kojoj sam Wilson igra naslovnu ulogu), 1914 premijerno izvedenog u Narodnom kazalištu u Pragu i RUMI – In the Blink of the Eye u Ateni. Ovo nije prvi projekt u kojem se Wilson bavi Odisejem – 2011. režirao je manje poznatu Monteverdijevu operu Povratak Odiseja u koprodukciji pariške opere i milanske Scale.

 

Što sam Wilson kaže o Odiseji, kao i to kako izgleda sam proces rada na predstavi, možete provjeriti u priloženim video isječcima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI