Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br. 12/09

Tjedni pregled br. 12/09

Tjedan u kojem se slavi Svjetski dan kazališta, udarnički broji 10 premijera, jedno gostovanje i neizbježnu podjelu nagrada na Gumbekovim danima.
Share on facebook
Share on twitter

Iako su za premijere u nas obično rezervirani dani od četvrtka do subote, novoosnovano Kazalište Moruzgva svoju je prvu odlučilo prirediti baš u - ponedjeljak. Tako će njihova Gola u kavezu premijeru imati u ponedjeljak 23. ožujka na sceni Vidra. Riječ je o dramskom prvijencu scenaristice TV-serijala Kazalište u kući, a prema kojem će Seks i grad, navodno, biti - ništa. Predstavu režira Ivan Leo Lemo.

Iste večeri u Teatru &TD zbiva se program naslovljen '2 sola u jednoj večeri', u sklopu kojeg će premijerno biti izveden novi solo u produkciji dance_lab collectiva znakovito naslovljen 'feeturing...', a kojem je autorica i izvođačica Petra Hrašćanec Herceg. Drugi  solo iz naslova večeri onaj je Sanje Tropp Frühwald, 'Something to do with death', a koji je autorica ponešto izmijenila u odnosu na njegovo posljednje prikazivanje u Zagrebu, a u sklopu 25. Tjedna suvremenog plesa.

24. ožujka Talijanska drama HNK u Rijeci premijerno izvodi hvaljeni tekst Davida Harea  Amy's View tj. u prijevodu na talijanski Differenti Opinioni (Različita mišljenja). U Amy’s View kroz četiri čina i punih šesnaest godina, pratimo razvoj odnosa majke Esme i kćer Amy. Radnja drame počinje 1979. godine u trenutku kad dvadesettrogodišnja Amy čeka s novim dečkom Dominicom povratak svoje majke Esme, poznate glumice. Esme i Dominic od prvog susreta jasno pokazuju da se ne sviđaju jedno drugome. Njihov prvi sukob dogodi se oko shvaćanja umjetnosti. Esme samo u kazalištu nalazi zadovoljstvo, a Dominic sanja o stvaranju filma i smatra kako je kazalište irelevantno za njegovu generaciju... Priču o sukobu generacija, ali i o sukobu vrednovanja filma i kazališta režira dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo, glumica - Neva Rošić.

Istovremeno u Zagrebu će se koncu primicati 2. Gumbekovi dani, a na kojima će scensku verziju svoje knjige Za Europu spremni zaigrati Arijana Čulina.

26. ožujka u sklopu istog festivala zbit će se i jedino ovotjedno gostovanje - I Miss Communism Zagrepčanke nastanjene u SAD, Ines Wurth. U pitanju je intimna ispovijest autorice u kojoj oslikava svoj životni put od Hrvatske do Amerike, sa svim nezaobilaznim spoznajama, sjećanjima i emocijama...

2. Gumbekovi dani završavaju dodjelom nagrada i to točno 27. ožujka na Svjetski dan kazališta, kad se već tradicionalno prije svake izvedbe u domaćim teatrima čitaju domaća i svjetska poruka... No, iste će večeri posebno svečano biti  u HKK Zadar, HNK Zagreb i INK Pula.

U Zadru će, naime, u petak premijerno igrati Željezo nagrađivane škotske dramatičarke i scenaristice Rone Munro, a u režiji Maje Šimić. Drama je to u kojoj se Josie susreće s majkom Fay nakon 15 godina. Mjesto susreta: zatvor u kojem Fay služi doživotnu kaznu zbog ubojstva svog supruga, Josieinog oca. Dvadesetpetogodišnjakinja Josie uspješna je poslovna žena s rasutim emotivnim životom, koja se ne sjeća života prije svoje jedanaeste godine. Od majke želi da joj vrati dio zaboravljene prošlosti.

27. ožujka, premijeru će u Istarskom narodnom kazalištu imati i Neboder, trećom nagradom Marin Držić 2007. nagrađena drama Lane Šarić, a u režiji Edvina Liverića.

Drama se odvija u jednom neboderu koji je prepun sadržaja i nudi mnoštvo mogućnosti za provođenje vlastitog vremena: kino, trgovački centri, igrališta…ali jedna mogućnost je posve isključena; izlazak. Takav svijet podsjeća na Orwellovu viziju ili nešto moderniju verziju svijeta u kojem vlada Big Brother, a Lana Šarić odlučila ga je prikazati kroz dječji svijet.

U zagrebačkom HNK iste će večeri premijerno biti izvedena koreografija Razloga 4 / 4 Reasons domaćoj publici dobro poznatog slovenskog koreografa Edwarda Cluga, a koja je kreirana za portugalsku Companhia nacional de Bailado, te na sceni iste praizvedena 2008.

Preostale dvije premijere ovog tjedna u znaku su domaćih suvremenih autora:

U Zagrebačkom kazalištu mladih zbit će se 28. ožujka Zagrebački pentagram, za koji je Paolo Magelli naručio i režirao četiri jednočinke i jedan monolog domaćih autora mlađe i srednje generacije: Pljačku - Igora Rajkija, Zoo - Ivana Vidića, Javiera - Nine Mitrović, Skoro nikad ne zaključavamo - Damira Karakaša i Zonu snova - Filipa Šovagovića.

U Rijeci će iste večeri Drama HNK premijerno zaigrati scensku adaptaciju romana (ili poeme?) iznimno cijenjene domaće pjesnikinje Tatjane Gromače - Crnac.

Po srijedi je 138 kratkih proznih fragmenata u kojima autorica ispisuje sjećanja naratorice u zatvorenoj, malograđanskoj sredini , i to od najranijeg djetinjstva pa sve do zaposlenja na mjestu nastavnice u lokalnoj školi. O ratu, tabuima i strahu govore fragmenti života u gradiću u kojem nema razumijevanja za pojedinca različitog od većine njegovih žitelja. Nižu se poput prizora u obiteljskom albumu, kako kaže službena najava, u čijim se krhotinama sjećanja dešavaju male, za svijet sasvim nebitne drame.

Dramatizaciju romana potpisuje Magdalena Lupi, a glumačku ekipu čine članovi ansambla Hrvatske drame i gost Bojan Navojec. Režija je pak, na radost autorice, povjerena Slovencu Tomiju Janežiču.

I toliko o predstavama.

Od preostalih ovotjednih događaja na kazališne teme,  izdvajamo:

- reprizu reprize Eurokazova DeViDeo programa, a koja će 25. ožujka od 19h opet prikazivati radove Nove njujorške scene za sve one koji su propustili originalne projekcije na prošlom festivalu, ali i one reprizne 3. ožujka.

- novi nastavak projekta Pokret u pokretnim slikama, 27. ožujka od 19h u Teatru na Treašnjevci

I to je konačno - sve. Nastavak, znate već, slijedi...

/naslovna: Luis Montemayor/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI