Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Je li i koliko u minusu HNK u Zagrebu?

Je li i koliko u minusu HNK u Zagrebu?

Medijska prepucavanja 'dobro upućenih' novinara, buduće intendantice i vršiteljice dužnosti intendanta HNK u Zagrebu, daju naslutiti golemu rupu u blagajni HNK u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Kad je nakon višetjedne trakavice HNK u Zagrebu prošlog listopada konačno dobio vršiteljicu dužnosti intendantice, nitko, pa ni ona sama nije javnost upoznao sa stanjem blagajne središnjeg nacionalnog teatra. Što je točno za sobom ostavila Ana Lederer, javnost ne zna ni dans, premda je i prije kraja njezinog mandata Ministarstvo financija utvrdilo brojne nepravilnosti u poslovanju.

Nije stoga čudno što je buduća intendantica, Dubravka Vrgoč, u intervjuu Večernjem listu 4. srpnja, najavila kako će zatražiti reviziju poslovanja.

"Tražit ću reviziju poslovanja jer mislim da je to važno kako bi se znalo koju sam financijsku situaciju zatekla i kako bi se vidjelo što je potrebno učiniti da se krene iz nulte pozicije, što bi u slučaju tako velikog mehanizma, kao što je HNK u Zagrebu, bilo nužno. Bojim se, pregledavajući već sada neke financijske izvještaje, da postoje gubici i da oni nisu mali, no o tome ću više moći reći u rujnu.", izjavila je.

Slučajno ili ne, istog je dana u drugom domaćem dnevniku, Jutarnjem listu, objavljen tekst pod naslovom Ova kazališna jesen bit će burna,a novu šeficu HNK dočekat će dugovi do grla, u kojem je među inim pisalo „kako novu intendanticu HNK čekaju, tvrde pouzdani izvori iz središnje nacionalne kuće, nagomilani gubitci. Veliki dio toga velikog rashoda čine produkcije koje su ostvarene ili se ostvaruju nakon odlaska dr.Ane Lederer s čelnog mjesta naše središnje nacionalne kuće, dakle za mandata v.d.intendantice Sanje Ivić. Po tim informacijama isplaćivani su astronomski honorari…

Autor teksta, Tomislav Čadež, naveo je još i kako je jedan strani koreograf plaćen čak 38 tisuća eura, "a nije čak ni na premijeru vlastitog djela došao", dok je njegov asistent plaćen - 18 tisuća eura.

Što je od navedenog stvarna istina zna trenutno vjerojatno samo već spomenuta vršiteljica dužnosti intendantice HNK u Zagrebu, Sanja Ivić, koja je na tekst iz Jutarnjeg danas odlučila reagirati pomalo pitijskim priopćenjem odaslanim brojnim domaćim medijskim redakcijama. Iz njega je razvidno kako HNK u Zagrebu doista ima financijskih problema, premda mu, za razliku od ostalih komunalnih teatara u državi proračun posljednjih godina nije drastično smanjivan. Dapače, rebalansom državnog proračuna ove je godine i nešto sitno - povećan.

U istom priopćenju, a koje prenosimo u cijelosti, Ivić odbija svaku odgovornost ali spominje i vrlo konkretne troškove premijera i repriza iz kojih je razvidno da se u središnjem nacionalnom teatru troškovi premijernih izvedbi 'vrte' između milijuni pol i dva kuna, što je ravno iznosima s kojima drugi teatri nacionalnog predznaka moraju opremiti čitave sezone.

Najavljena revizija poslovanja stoga je i više nego dobrodošla, no pitanje svih pitanja jest - hoće li za eventualno pronađene nepravilnosti itko ikad odgovarati?

***

 

Zagreb, 8. srpnja, 2014.

Poštovani,

Budući da su se u Jutarnjem listu od 4. srpnja 2014. pojavila tvrdnja „kako novu intendanticu HNK čekaju, tvrde pouzdani izvori iz središnje nacionalne kuće, nagomilani gubitci. Veliki dio toga velikog rashoda čine produkcije koje su ostvarene ili se ostvaruju nakon odlaska dr.Ane Lederer s čelnog mjesta naše središnje nacionalne kuće, dakle za mandata v.d.intendantice Sanje Ivić. Po tim informacijama isplaćivani su astronomski honorari…“, željeli bi upoznati javnost sa službenim stavom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

U vezi dinamike trošenjam, podsjećam da je v.d. Uprava HNK preuzela dužnost sredinom mjeseca listopada 2013. godine, dakle u već započetu kazališnu sezonu s dogovorenim premijerama i ukupnim programom koji je bio prihvaćen od Kazališnog vijeća HNK, od Ministarstva kulture i Grada Zagreba u okviru budžeta, koji je bio iste visine kao i godinu dana ranije. Tripartitni Ugovor o financiranju HNK za 2013. godinu, nije u to doba još bio potpisan. U skladu s zatečenom lošom financijskom situacijom v.d. Uprava HNK je zamijenila one naslove koji su bili preskupi i organizaciono neizvedivi (budući da nisu bili potpisani ugovori za dio sezone nakon 1. siječnja 2014.). Tako se umjesto Šostakovičeve Moskve-Trešnjevke, na repertoar stavila Prodana nevjesta B. Smetane (s umanjenim budžetom za oko 300.000 kuna); umjesto skupog baleta Romeo i Julija S.S. Prokofjeva (predviđeni trošak je bio preko 2.200.000 kuna) na repertoar je stavljena baletna premijera Alisa koreografa Ashleyja Pagea (trošak 1.516.603 kune); zbog štednje su zamijenjene reprizne izvedbe baleta Pepeljuga s izvedbama Ane Karenjine i Posvećenja proljeća; Drama je s repertoara skinula reprize Rata i mira zbog velikih troškova svake izvedbe.

Zadatak v.d. Uprave HNK u Zagrebu (u dogovoru s Ministarstvom kulture, Gradom Zagrebom i Kazališnim vijećem HNK) je bio da omogući dogovoreni i prihvaćeni program Kazališta uz mogućnost zamjene pojedinih naslova ako zato postoje opravdani uvjeti. Upravo to je v.d.Uprava HNK i radila u nastojanju da smanji troškove koliko je bilo moguće.

Mora se imati na umu da je u trenutku stupanja na dužnost v.d.intendanta HNK, nakon 40 dana bez uprave i ovlaštenog potpisnika, Kazalište imalo obveze iz prethodne sezone koje se nisu plaćale zbog nepostojanja potpisnika, tako da se tek do kraja godine riješio velik dio tih zaostataka. Ipak, zbog neredovite uplate programskih sredstava od strane Grada Zagreba i velikih iznosa koji se isplaćuju zbog pravomoćnih sudskih presuda, uz narasle materijalne troškove, Kazalište je imalo poteškoća u poslovanju. Ukratko, v.d. Uprava HNK nije trošila nenamjenski već odgovorno i profesionalno.

S poštovanjem

 

V.d.intendanta HNK

Sanja Ivić v.r.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. Apeliram kontinuirano, nažalost bez rezultata, na dubinsko “snimanje” HNK-ovih financija od 2009., ne vjerujem da će se tu nešto promijeniti. Ministarstvo financija uočilo je još prošle jeseni brojne nepravilnosti u radu uprave, no, činjenica je da državna revizija nije bila u tom kazalištu još od Tarbukove ere. Ako uspije u svom naumu, bit će to veliki uspjeh nove intendantice.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI