Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Što donosi The Met: Live in HD u sezoni 2014/2015

Što donosi The Met: Live in HD u sezoni 2014/2015

Deset opernih prijenosa, od čega šest novih naslova, bit će iduće sezone na programu u više 2000 dvorana i 65 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku. [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Financijskim (ne)prilikma usprkos, Metropolitan najavljuje uzbudljivu novu sezonu prijenosa uživo u kojoj se provjereni klasici izmjenjuju s novim i/ili rijetko izvođenim naslovima. Dodatni razlog za optimizam uprave, a koji se da iščitati iz programa, svakako je povratak glazbenog ravnatelja kuće Jamesa Levinea za dirigentskih pult nakon poduljeg bolovanja.

Levine će ravnati sa čak šest naslova iduće sezone, od čega ćemo tri vidjeti u prijenosima, a uz njega i kućnog šega dirigenta Fabia Luisija, najveća dirigentska zvijezda bit će zasigurno - Valerij Gergijev.

Potonji će dirigirati double billom relativno rijetko izvođenih jednočinki Čajkovskog i Bartóka, nastalim u koprodukciji s poljskom nacionalnom Operom, i u režiji tamošnjeg ravnatelja Mariusza Trelińskog kojem će to biti debi u Metu. No, njegovu nesreću, u istoj će sezoni na Metovoj sceni debitirati i Susan Stroman veteranka Brodwaya i višestruka dobitnica nagrade Tony, koja je na glasu kao prvoklasni majstor spektakla. Nakon što je prethodnih godina u Metu koreografirala u tuđim predstavama, konačno je dobila priliku napraviti svoju, a odabir naslova pao je na Leharovu Veselu udovicu.

Ta je odluka ujedno izazvala i najveće kontroverze pri Metovu predstavljanju sezone, jer ta kuća već ima 'pristojnu' i relativno svježu vlastitu produkciju istog naslova.

No, zato nema Figarov pir koji će, navrat-nanos premijerno postaviti Richard Eyre, nakon što su propali Metovi pregovori da otkupi predstavu štu ju je za Glyndebourne festival postavio Michael Grandage

Potencijalno najveći hit kod široke publike mogla bi pak biti Rossinijeva Žena s jezera, sa fanatastičnom podjelom koja u Met ponovno vraća Juan Diega Floreza, ali i Danielu Barcellonu. Sasvim suprotna sudbina mogla bi pak zateći The Death of Klinghoffer, modernu operu Johna Adamsa inspiriranu otmicom talijanskog broda Achille Lauro, koju kritika - doduše - iznimno cijeni.

Anna Netrebko i iduće će sezone zadržati status glavne zvijezde HD prijenosa, pa će joj ponovno pripasti čast da ih otvori i to u paru sa Željkom Lučićem.

Prijenosi započinju 11. listopada, a detalje njihova programa donosimo u nastavku.

***

 

Verdi: Macbeth 

i-BJHDJdN-M

11. listopada 2014.

dirigent: Fabio Luisi
redatelj: Adrian Noble
scenograf & kostimograf: Mark Thompson
oblikovatelj svjetla: Jean Kalman
koreograf: Sue Lefton

podjela uloga: Anna Netrebko (Lady Macbeth), Joseph Calleja (Macduff), Željko Lučić (Macbeth), René Pape (Banquo)

Sezonu Live in HD prijenosa otvara i publici i kritici podjednako mila produkcija Adriana Noblea iz 2007. godine, a o čijoj smo vas premijeri svojevremeno detaljno izvjestili ovdje. Kao i na premijeri i na ovoj će izvedbi naslovnu ulogu pjevati impresivni Željko Lučić, koji nam je o procesu rada na ulozi pričao u intervjuu koji možete pročitati ovdje. Ulogu njegove supruge pjevat će pak Anna Netrebko koja sad već gotovo tradicionalno igra glavne uloge u prvim Metovim prijenosima sezone. Predstavom ravna Fabio Luisi.

***

Mozart: Figarov pir (premijera)

i-Dc7TKvS-M

18. listopada 2014.

dirigent: James Levine
redatelj: Richard Eyre
scenograf & kostimograf: Rob Howell
oblikovatelj svjetla: Paule Constable
koreograf: Sara Erde

podjela uloga: Marina Poplavskaya (Countess), Marlis Petersen (Susanna), Isabel Leonard (Cherubino), Peter Mattei (Count), Ildar Abdrazakov (Figaro)

Uprava Metropolitana još od pretprošle sezone planira u program uvrstiti Figarov pir, no malo je nedostajalo da se ti planovi - izjalove. Trebali su, naime, otkupiti produkciju Glyndebourne festivala u režiji bivšeg ravnatelja Donamara, Michaela Grandagea. No, on im je prenošenje predstave otkazao u posljednji čas, prošlog kolovoza, nakon što su se planirani termini pokusa preklopili s onima njegova novog filmskog projekta, pa se ravnatelj MetaPeter Gelb našao u 'nebranom grožđu'. Stoga je odlučio postaviti posve novu produkciju u - za Met - nemogućim rokovima, a režiju je ponudio drugom britanskom hitmejkeru već dokazanom u Metropolitanu  - Richardu Eyreu.
U glavnoj ulozi predstave za koju se zasad zna tek da je smještena u Sevillu 1920-tih, nastupit će Ildar Abdrazakov, njegova buduća nevjesta bit će Marlis Petersen, AlmavivaPeter Mattei, a njegova supruga - Marina Poplavskaja. Predstava će biti posebna i po tome što će se njezinom premijerom u puni angažman, nakon dugotrajne bolesti, vratiti i Metov glazbeni ravnatelj - James Levine.

***

Bizet: Carmen

i-CsRBf3x-M

1. studenoga 2014.

dirigent: Pablo Heras-Casado
redatelj: Richard Eyre
scenograf & kostimograf: Rob Howell
oblikovatelj svjetla: Peter Mumford
koreograf: Christopher Wheeldon

podjela uloga: Anita Hartig (Micaëla), Anita Rachvelishvili (Carmen), Aleksandrs Antonenko (Don José), Ildar Abdrazakov (Escamillo)

Treći prijenos bit će najveća uspješnica već spomenutog Richarda Eyrea, te ujedno najpopularniji naslov HD programa. Produkcija iz sezone 2009/2010. ove godine ima novu podjelu, pa će umjesto Elīne Garanče, glavnu ulogu pjevati Anita Rachvelishvili, dok će joj partner u ulozi Don Josea biti Aleksandrs Antonenko.

***

Adams: The Death of Klinghoffer (premijera)

i-XxQdrLH-M 

15. studeni 2014.

dirigent: David Robertson
redatelj: Tom Morris
scenograf: Tom Pye
kostimograf: Laura Hopkins
oblikovatelj svjetla: Jean Kalman
video: Finn Ross
oblikovatelj zvuka: Mark Grey
koreograf: Arthur Pita

podjela uloga:  Michaela Martens (Marilyn Klinghoffer), Sean Panikkar (Molqi), Paulo Szot (The Captain), Alan Opie (Leon Klinghoffer), Aubrey Allicock (Mamoud), Ryan Speedo Green (“Rambo”)

Meditativna opera Johna Adamsa temelji se na na otmici talijanskog broda Achille Lauro 1985. godine, te ubojstvu jednog od putnika koje je potom uslijedilo. Predstava je nastala u koprodukciji s English National Operom, u kojoj je premijerno izvedena 2012. uz senzacionalne kritike, prvenstveno zahvaljujući redatelju Tomu Morrisu, najširoj javnosti poznatom po NT-ovu hitu War Horse.

***

Wagner: Majstori pjevači

Die Meistersinger von NŸrnberg - by Richard Wagner, at Metropolitan Opera, season 06-07 premire March 1, 2007

13. prosinca 2014.

dirigent: James Levine
redatelj: Otto Schenk
scenograf: Günther Schneider-Siemssen
kostimograf: Rolf Langenfass
oblikovatelj svjetla: Gil Wechsler

podjela uloga: Annette Dasch (Eva), Karen Cargill (Magdalene), Johan Botha (Walther von Stolzing), Paul Appleby (David), Johan Reuter (Hans Sachs), Johannes Martin Kränzle (Beckmesser), Hans-Peter König (Pogner), Matthew Rose (Nightwatchman)

Po prvi put u prijenose su uvršteni Wagnerovi Majstori pjevači, jedna od dugovječnijih Metovih produkcija, što ju je još 1993. postavio Otto Schenk. I ovom će predstavom ravnati James Levine, a u glavnim će ulogama nastupati Johan Reuter, Johan Botha, Annette Dasch, Karen Cargill, Paul Appleby, debitant u ulozi Beckmessera -  Johannes Martin Kränzle, teHans-Peter König.

***

Lehár: Vesela udovica (premijera)

i-Csk29BB-M

17. siječnja 2015.

dirigent: Andrew Davis
redatelj: Susan Stroman
scenograf: Julian Crouch
kostimograf: William Ivey Long
oblikovatelj svjetla: Paule Constable
koreograf: Susan Stroman
prijevod na engleski: Jeremy Sams

podjela uloga: Renée Fleming (Hanna), Kelli O'Hara (Valencienne), Nathan Gunn (Danilo), Alek Shrader (Camille de Rosillon), Thomas Allen (Baron Zeta)

[jwplayer mediaid="161159"]

Veteranka Broadwaya i višestruka dobitnica nagrade Tony, Susan Stroman, u Metu je već više puta koreografirala, a sad po prvi put i - režira. Leharovu popularnu Veselu udovicu za tu je prigodu ponovno preveo Jeremy Sams, a otpjevat će je Renée Fleming kojoj će to biti čak 22 uloga na Metovu repertoaru! Partneri će joj biti Nathan Gunn, Alek Shrader Thomas Allen, dok će brodvejska sopranistica Kelli O’Hara debitirati na sceni Metropolitana u ulozi Valencienne.

***

Offenbach: Hoffmanove priče

Les Contes dÕHoffmann

31. siječnja 2015.

dirigent: Yves Abel
redatelj: Bartlett Sher
scenograf: Michael Yeargan
kostimograf: Catherine Zuber
oblikovatelj svjetla: James F. Ingalls
koreograf: Dou Dou Huang

podjela uloga: Hibla Gerzmava (Olympia, Antonia, Giulietta, Stella), Kate Lindsey (Nicklausse/The Muse), Vittorio Grigolo (Hoffman), Thomas Hampson (Four Villains)

Omiljena predstava Bartleta Shera iz 2009. u idućoj će sezoni u prijenosu biti izvedena pod ravnanjem maestra Yvesa Abela. U glavnoj muškoj ulozi nastupit će Vittorio Grigolo, dok će u četirima ženskim ulogama nastupiti abhaška sopranistica Hibla Gerzmava.

***

Čajkovski/Bartók: Jolanda/Dvorac Modrobradog (premijera)

i-HKHcjCV-M

14. veljače 2015.

dirigent: Valerij Gergijev
redatelj: Mariusz Treliński
scenograf: Boris Kudlicka
kostimograf: Marek Adamski
oblikovatelj svjetla: Marc Heinz
koreograf: Tomasz Wygoda
video: Bartek Macias

podjela uloga: Anna Netrebko (Jolanda), Piotr Beczala (grof Tristan Vaudémont), Aleksej Markov (Robert), Elčin Azizov (Ibn-Hakia), Aleksej Tanovitski (Kralj René); Nadja Michael (Judith), Mihail Petrenko (Modrobradi)

Mariusz Treliński, umjetnički ravnatelj poljske nacionalne Opere debitira u Metropolitanu režijom dvaju relativno rijetko izvođenih jednočinki: romantične bajke Petra Iljiča Čajkovskog - Jolanda, te Dvorac Modrobradog Bele Bartóka. Predstava je nastala u koprodukciji s Teatrom Wielkim iliti poljskom inačicom našeg HNK, a da bi na Metrpolitanovoj pozornici zasjala u punom sjaju pomoći će i dirigent - Valerij Gergijev. Anna Netrebko igra naslovnu ulogu u Jolandi, s partnerima Piotrom Beczalom i Aleksejem Markovim, dok Juditu u Dvorcu Modrobradog pjeva Nadja Michael, a misterioznog joj supruga Mihail Petrenko.

[jwplayer mediaid="161166"] 

***

Rossini: Žena s jezera (premijera)

i-BwgPPTV-M

14. ožujka 2015.

dirigent: Michele Mariotti
redatelj: Paul Curran
scenograf & kostimograf: Kevin Knight
oblikovatelj svjetla: Duane Schuler
dizajner: Driscoll Otto

podjela uloga: Joyce DiDonato (Elena), Daniela Barcellona (Malcolm Groeme), Juan Diego Flórez (Giacomo), John Osborn (Rodrigo), Oren Gradus (Duglas)

Rossinijeva melodramska opera nastala prema istoimenoj poemi Sir Waltera Scotta, po prvi put stiže na Metropolitanovu pozornicu, i to u koprodukciji sa Santa Fe Operom. Premijerno je izvedena lani u režiji Paula Currana, a glavne će uloge na Metovoj sceni pjevati miljenici operne publike -  Joyce DiDonato i Juan Diego Flórez.

[jwplayer mediaid="161168"]

*** 

Mascagni/Leoncavallo: Cavalleria Rusticana/Pagliacci (premijera)

i-jG5BzDL-M

25. travnja 2015.

dirigent: Fabio Luisi
redatelj: David McVicar
scenograf: Rae Smith
kostimograf: Moritz Junge
oblikovatelj svjetla: Paule Constable
koreograf: Andrew George
savjetnik za vodvilj: Emil Wolk

podjela uloga: Eva-MariaWestbroek (Santuzza), MarceloÁlvarez (Turiddu), ŽeljkoLučić (Alfio); Patricia Racette (Nedda), MarceloÁlvarez (Canio), George Gagnidze (Tonio), Lucas Meachem (Silvio)

Popularni double bill verističkih opera, Met oblači u novo ruho nakon punih 45 godina. Taj su zadatak povjerili provjerenom Davidu McVicaru čiju je Mariu Stuardu, publika prijenosa mogla pratiti su sezoni 2013/2014. Marcelo Álvarez debitira u dvama glavnim tenorskim ulogama, Eva-Maria Westbroek bit će Santuzza, a Željko Lučić Alfio...

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI