Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > U Europu bez kulture?

U Europu bez kulture?

Premda je podržavaju brojni domaći kulturnjaci, najnovija zvijezda domaće političke scene u svom programu kulturu ne spominje niti jednom jedinom riječju.
Share on facebook
Share on twitter

Već i vrapci na grani znaju da je najveće iznenađenje jučerašnji EU izbora u Hrvatskoj jedan mandat što ga je osvojila tek šest mjeseci stara stranka OraH, SDP-ove disidentice Mirele Holy.

Streloviti uspon na domaćoj političkoj sceni OraH duguje i velikom broju javnih osoba koje su ga zdušno podržale, što i sami ističu na svojim službenim web stranicama.

Tako ćete među simpatizerima OraHa pronaći ravnateljicu zagrebačkog kazališta Žar ptica, Mariju Sekelez, redatelje Damira Zlatara Freya i Dražena Ferenčine, glumca Igora Hajdarhodžića, operne zvijezde Lane Kos, nesuđenog intendanta HNK u Zagrebu, književnog kritičara, esejista i leksikografaVelimira Viskovića i mnogih drugih...

Tim je zanimljivija činjenica kako se u OraHovu programu riječ kultura ne pojavljuje niti jedan jedini put, kao ni pojam - umjetnost.

Situacija je tek nešto malo bolja na web stranicama grupacije zelenih stranaka čiji će dio OraHov predstavnik biti u EU parlamentu. Kultura i mediji tamo zasebna cjelina, a teme u fokusu prije svega su internet i digitalna prava, intelektualno vlasništvo i mladi.

Je li to još jedan prilog tezi kako se kulturnjaci poslovično ne snalaze u politici ili pak tek plod posvemašnjeg razočaranja u sve ostale 'igrače' na domaćoj sceni?

Hoće li kultura i ubuduće biti 'van radara' najbrže rastuće domaće političke opcije, te hoće li takva moći zadržati popularnost među domaćim kulturnjacima, zanimljiva su pitanja na koja će odgovor ponuditi skora budućnost.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI