Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Proračun programa Kreativna Europa povećan na 2,2 miljarde eura

Proračun programa Kreativna Europa povećan na 2,2 miljarde eura

Prošlog su tjedna EU pregovarači usuglasili novi, 2.2 milijarde eura vrijedan proračun programa Kreativna Europa za razdoblje 2021-2027.
Share on facebook
Share on twitter

Creative Europe iliti Kreativna Europa tako bi u novoj financijskoj perspektivi trebao imati na raspolaganju 600 milijuna eura više ili čak 53% veći proračun od onog za razdoblje 2014-2020, a tijekom kojeg je programu na raspolaganju bilo ukupno 1.64 milijarde eura.

Odluka o povećanju proračuna dio je većeg kompromisnog paketa od 16 milijardi eura, a u sklopu novog višegodišnjeg financijskog okvira koji uključuje i druge važne europske inicijative kao što su Horizon Europe, InvestEu, Erasmus+, Eu4Health i Rights and Values program.

Od rečenog iznosa, 15 milijardi eura bit će usmjereno na jačanje takozvanih flagship programa u svrhu zaštite stanovništva od posljedica COVID-19 pandemije, osiguravanje priika za razvoj novih generacija i očuvanje europskih vrijednosti, dok je jedna milijarda eura namijenjena povećanju fleksibilnosti u suočavanju s budućim potrebama i krizama.

Dodatna sredstva bit će uglavnom osigurana iz sredstava prikupljenih kaznama kompanija koje ne zadovoljavaju europska pravila tržišnog natjecanja.

U protekle dvije godine, od prvog prijedloga proračuna što ga je predložila Europska komisija, europska kulturna zajednica vrlo je glasno zagovarala potrebu za dodatnim financiranjem kulturnog sektora, odnosno izdašniju financijsku omotnicu programa Creative Europe u novom dugoročnom europskom proračunu.

Predloženi proračun sad još trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI