Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Izborni programi u kulturi 2020.: Restart

Izborni programi u kulturi 2020.: Restart

U programu Restart koalicije kultura jedva da se i spominje, a možda bi bilo bolje da i tih par rečenica koje se na nju odnose - nema. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Jednako kao što HDZ u svom programu nudi otvaranje škola koje već postoje, te se hvali uvođenjem natječaja koji postoje već godinama, tako i Restart koalicija obećava izvršavanje onoga što je već na snazi.

Naime, u njihovu programu kultura se načelno spominje na tek tri mjesta, citiramo:

Poticat ćemo uključivanje mladih u kulturu i sport, podupirati njihovu kreativnost i slobodno izražavanje

Tako ćemo na najbolji način osigurati ravnopravan i razmjeran utjecaj Hrvatske u institucijama Europske unije, uz istovremeno očuvanje temeljnih odrednica hrvatskoga nacionalnog identiteta, tradicije, kulture, jezi-ka i prirodnih i društvenih vrijednosti na kojima je hrvatsko društvo održavalo samostojnost tijekom povijesti.

Otvorit ćemo vrata hrvatskim gospodarstvenicima, kulturnim djelatnicima i umjetnicima, znanstvenicima i drugim društveno angažiranim pojedincima.

Uz ova opća mjesta i floskule, u programu su i tri konkretna prijedloga za poboljšanje aktualne situacije u kulturi, od kojih su dva obećanje donošenja strateških dokumenata, a jedno navodono povećanje proračuna.

  • donošenje Nacionalnog programa za bolju kvalitetu života mladih, posebno u području obrazovanja, rada, stanovanja i kulture
  • povećanje ulaganja u kulturu i kreativne industrije koje će odgovarajuće pratiti rast gospodarstvaƒ povećati proračun za kulturu na 1% ukupnog državnog proračuna
  • ƒdonošenje Nacionalne strategije i akcijskog plana poticanja kreativnih industrija radi povećanja njihovoga udjela u BDP-u i povezivanja sa zelenim planom razvoja

Čini se da su u Restart koaliciji prespavali proteklu godinu pa nisu zamjetili da je udio kulture u proračunu već dosegnuo 1% udjela, doduše uz sredstva iz EU fondova.

Ovakav neviđeni šlamperaj dosta je teško objasniti osim - potpunom nebrigom za sektor kulture kao takav.

Uostalom, uvjerite se i sami:

SDP-program-restart

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI