Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Izborni programi u kulturi 2020.: HDZ

Izborni programi u kulturi 2020.: HDZ

Na dvije i pol stranice sva je sila neistina, proizvoljnih interpretacija i obećanja koja slušamo unazad dva izborna ciklusa. Novosti su: golemi naglasak na videoigre, izgradnju filmskog studija i što smo ono rekli peto? Digitalizacija! [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Izborni program Hrvatske demokratske zajednice pod sloganom Sigurna Hrvatska ima 119 stranica, od čega su kulturi i medijima posvećene njih četiri.
Medijima stranica i pol, ostatak kulturi općenito.

Četiri stranice čine vam se možda malo, ali na njih je puno stalo.

Recimo:

Povećali smo ulaganja u kulturu, a proračun za kulturu je u mandatu naše Vlade dosegnuo 1% ukupnog državnog proračuna.

Točnije bi bilo reći - vratili smo kulturu na mizernih 1% proračuna. I to ako računamo prihode od EU fondova. Inače nismo ni blizu.

Već u drugoj rečenici poglavlja o kulturi imamo i laž: pokrenuti su novi natječaji ...poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama.

Natječaj za poduzetništvo u kulturi postoji već godinama, ali istina jest da su za njega promijenjene propozicije, pa se sad opet mogu natjecati samostalni umjetnici, za koje je SDP-ova Vlada bila procijenila da im nisu dorasli.

Nadalje:

U okviru porezne reforme snižena je stopa PDV-a za isporuke umjetničkih djela pisaca, skladatelja, umjetnika izvođača i proizvođača fonograma, a snižena je i stopa PDV-a na e-knjigu.

Fantastično. Kad je autorica ovog teksta na tribini u organizaciji ULUPUH-a pitala državnog tajnika Ministaratva kulture, Krešimira Partla, zašto je PDV snižen arbitrarno samo za neke usluge i poslove u kulturi, odgovorio je: 'PDV je porez Europske unije i za to nam treba suglasnost'.  Svjedoka za tu izjavu imamo pedesetak.

No, na stranu činjenica da državni tajnik ne zna i ne razumije funkciju i podrijetlo poreza na dodanu vrijednost, ali zašto, zašto su davanja u kulturi arbitrarno smanjena samo za neke djelatnosti? Što nam time Država želi poručiti? Zašto sniženu stopu PDV-a nisu zaslužili i autori videograma, odnosno video-snimki, kao i svi autori u kulturi? Zašto?

Uveli smo potpore za vizualne umjetnike.

Ovo je posebno bizarna kategorija. Država, naime, već godinama, nije u stanju prisliti primatelje državnih potpora u vizualnim umjetnostima da isplate honorare autorima. Ili jednostavnije: ako ste likovnjak i imate izložbu za koju je Ministarstvo kulture odobrilo neka sredstva, možete biti potpuno sigurni da će SVI OSIM VAS biti plaćeni. Od domara do autora kataloga, a vi se eventualno možete 'žaliti upravi Vodovoda'. No, ako nemate određeni broj izložbi u određenom broju godina, gubite pravo na status samostalnog umjetnika. Zbog čega likovnjaci redovito sami financiraju vlastite izložbe i onda imaju 0 kn prihoda, a posljedično nisu mogli ostvariti ni pravo na minimalne pandemijske potpore.

I umjesto da država taj golemi problem riješi kao što je to učinila kad su u pitanju potpore književnim izdavačima i/ili filmskim producentima, odbijajući isplatiti sva sredstva bez potvrde da su plaćeni i svi autori odnosno suradnici, (osim ako niste Antun Vrdoljak), u vizualnom se sektoru odlučila za posve drugi pristup:  otvoriti poseban natječaj za autore.

Dakle: ako ste likovnjak, osim što morate sami dogovoriti i organizirati vlastitu izložbu, pa je onda još i realizirati, ako baš želite biti plaćeni (nakon što su za vaš rad već bili plaćeni svi drugi), morate aplicirati na poseban natječaj. Što možda ne znate kako, ne stižete ili iz principa odbijate, ali onda ste s i sami krivi.
No, ako se na natječaj javite o vašoj (financijskoj) sudbini će odlučivati vijeće kojem je na čelu osoba koja je istovremeno i predsjednik HDLU i dekan ALU, pa je dosta izvjesno da su vam se putevi negdje već prepleli, da ne kažemo da ste mu možda već negdje 'stali na žulj'. Sukob interesa? Ma dajte...

Ali ni to nije sve:  niti u jednoj drugoj umjetničkoj djelatnosti honorari autora nisu javni, već su dio budžeta projekata. Osim u likovnim umjetnostima, za koje postoji poseban natječaj.  Ili kako je opet autorici ovog teksta na upit o shizofrenosti takvog sustava, na već spomenutoj tribini ULUPUH-a, odgovorila Nevena Tudor zadužena za tu problematiku u Ministarstvu kulture: "Nije posao Ministartsva da djeluje pedagoški".

No, to ni približno nije sve. U kulturnom programu HDZ-a stoji i ovo:

"Podržavamo projekt pokretanja filmske škole u suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti i Hrvatskim društvom filmskih djelatnika za obrazovanje filmskih djelatnika kako bismo mogli u budućnosti odgovoriti na izazove sve većeg broja stranih produkcija i u izgradnji filmskog studija u Hrvatskoj"

Dame i gospodo iz HDZ-a, škola se zove Akademija dramske umjetnosti. Ne dramskIH.
Nadalje, ADU jest filmska škola.
Dapače. Nije jedina u državi.
Što ste zapravo htjeli reći, možemo pretpostaviti, ali nećemo. Vi ste plaćeni da to objasnite.
Filmsku školu, definitivno, ne morate ustanovljavati.

Sve rečeno je, međutim, kikiriki u odnosu na velebne planove HDZ-a za idući mandat, a koji glase ovako:

  • U prvih šest mjeseci predložit ćemo nove cjelovite zakone o financiranju kulture i obavljanju umjetničke djelatnosti, kao i novi zakon o kazalištima vodeći računa o svim nedostatcima sustava uočenim tijekom pandemije bolesti COVID-19.
  • Osigurat ćemo produljivanje mjera potpore za one kulturne djelatnosti koje će dulje vrijeme zbog epidemije COVID-19 morati funkcionirati u promijenjenom obliku.
  • Pokrenut ćemo Program bespovratnih potpora u visini od 50 milijuna kuna za financiranje kreativnih industrija iz europskih fondova.
    Kako bismo osigurali pravičnu naknadu autorima i izvođačima u digitalnom okruženju, u prvih mjesec dana predložit ćemo novi Zakon o autorskom pravu koji je već prošao javnu raspravu.
  • Nastavit ćemo s povećanjem ulaganja u kulturu uključujući ulaganja u književne prijevode i mobilnost umjetnika, a poticat ćemo koprodukcije na svim umjetničkim područjima kako bismo poticali izvrsnost hrvatskih umjetnika i osigurali njihovu prisutnost i vidljivost u Europi i svijetu.

Demantirajmo redom:

Zakoni o financiranju kulture, kao i Zakon o kazalištima bili su i u programu aktualne vlade od početka mandata o čemu smo detaljno pisali u više navrata, ali evo recimo ovdje. Dapače, obećavalo nam je HDZ-ovo Ministarstvo kulture i novi Zakon o kulturnim vijećima, jer zahvaljujući sadašnjem u istim sjede vodoinstalateri, tehnolozi i Anto Đapić. Dapače, priznali su nam pismeno da je to problem, ali odjednom isti više ne misle rješavati.

Produljivanje mjera? Stvarno?
Ogranak Samostanih umjetnika u HDDU prikupio je donacijama sredstva za pomoć čak 20 svojih članova, a Ministarstvo kulture tek za njih 83.
No, ni to nije sve. Usprkos svim procjenama kako u domaćoj kulturi radi ukupno cca 20.000 što samostalnih što prekarnih umjetnika i inih profesija, Ministarstvo kulture je COVID-19 mjerama izravno je osiguralo pomoć za 878 od cca 1400 samostalnih umjetnika (u travnju, u ožujku nešto manje) i još 751 freelancera.

Kome će se to i temeljem čega produljiti mjere? Dio članova HZSU, dakle 'zaslužnih' hrvatskih umjetnika, čiji je status moralo odobriti Ministarstvo kuture, dobilo je u 'nižoj kategoriji' pomoć od tek 1625 kn, dok su frelanceri u istoj dobili pomoć od 5000 kn. To je već tema za poseban poseban tekst. Ali ipak? Tko će dobiti dodatnu pomoć, po kojim kriterijima i zašto?

Nadalje, kaže HDZ:

Pokrenut ćemo Program bespovratnih potpora u visini od 50 milijuna kuna za financiranje kreativnih industrija iz europskih fondova

Sve što o tome trebate znati jest činjenica da je 8. lipnja HDZ-ova Vlada zaustavila prijave na pompozno najavljivani natječaj ‘Umjetnost i kultura online’ - zbog previše prijava. Doduše, javnost je o obustavi obavijestila tek idućeg dana. Ako ste u međuvremeno potrošili neku količinu sati na prijavu, jebiga.

Ne smijete ih čak ništa ni pitati o tome, jer kako su objavili na svojim web stranicama: "Molimo primite na znanje kako u vrijeme obustave nije moguće postavljati pitanja u vezi predmetnog Poziva."

'Ajmo dalje.

Kako bismo osigurali pravičnu naknadu autorima i izvođačima u digitalnom okruženju, u prvih mjesec dana predložit ćemo novi Zakon o autorskom pravu koji je već prošao javnu raspravu.

Ovo je posebno sexy dio programa HDZ-a, budući je Zakon o autorskom i srodnim pravima u javnu raspravu poslan nakon samo dva sastanka radne skupine, usred pandemije, bez ikakvog konsenzusa i sa svom silom nebuloza poput one da kazališni redatelji nisu autori vlastitih predstava ili da se snimateljima otima stečeno autorsko pravo. O tome da glumci i kazališni redatelji ostaju uskraćeni za kolektivnu zaštitu prava da i ne govorimo.

Ukratko, program Hrvatske demokratske zajednice je, barem kad je kultura u pitanju, uvreda za zdravu pamet.

A ako tome još dodamo i inicijativu za osnivanje filmoskog studija (nakon što je Jadran film 'uspješno' privatiziran), kao i onu da na natječaju za Poduzetništvo u kulturi nesrazmjerno goleme potpore dobivaju proizvođači video igara, kojima su na raspolaganju brojni drugi izvori financiranja (za razliku od ostalih dionika u kulturi), HDZ-ov program za kulturni sektor teško da možemo ocijeniti prolaznom ocijenom. Neće im pomoći ni posvemašnje prisutna - digitalizacija.

Koju je Ministarstvo kulture shvatilo tako da je objavilo sve osobne podatke samostalnih umjetnika, članova HZSU, uključujući i njihova prebivališta, prihode i zaradu. Jer - zašto ne.

Konačno, ako nam ne vjerujete, program HDZ-a proučiti možete i sami u nastavku.

HDZ_program_2020
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI