Naslovnica > VIJESTI > PLES > Svi marš na ples

Svi marš na ples

Na jučerašnjoj konferenciji za medije u Pogonu Jedinstvo predstavljena je 15. po redu Platforma HR koja je posvećena građanima, a sloganom iz naslova poziva ih na sudjelovanje.
Share on facebook
Share on twitter

Cjelokupni program je besplatan kako bi se svim ljubiteljima plesa i umjetnosti omogućilo da poprate predstave i druga događanja. Tijekom festivala održat će se čak 36 predstava i 4 premijere, izložbe i razgovori s umjetnicima.

Plesni centar Tala u razdoblju od 21.4.-29.4.2014. organizira 15. po redu Platformu HR/ PRIX JDE LABO, međunarodni  festival koji promovira i prezentira hrvatske, balkanske i europske mlade i afirmirane plesne autore. Platforma HR  je od samih početaka podržana od strane Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture RH, a ovogodišnja i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Novost festivala je da su se 15. Platforma HR i Prix Jardin d'Europe Labo (PRIX JDE LABO) ujedinili i prikazuju prošireni i veći program no što je bio proteklih godina. Suradnja je posljedica ulaska Plesnog Centra Tala u europski projekt Life Long Burning (LLB). Prix Jardin d'Europe je koreografsko natjecateljski festival i jedna od najvećih europskih nagrada za suvremeni ples. Inicirana je 2008. g. od strane Europske mreže Jardin d'Europe (u sljedećem petogodišnjem razdoblju LLB mreža).  15. Platformu HR / PRIX JDE LABO popratit će stručnjaci iz plesnih organizacija i centara u Europi, koji zahvaljujući Platformi po prvi puta dolaze u Hrvatsku. U sklopu Platforme HR/PRIX JDE LABO-ratorija 2014, Plesni centar Tala će, u suradnji sa NDA Hrvatska obilježiti i Svjetski dan plesa 29.4.2014. na Cvjetnom trgu, a kao predprogram festivala od 17.4.-19.4.2014. održat će se projekt TASK. Svi programi odvijat će se u Pogonu Jedinstvo i klubu Močvara.

Svečano otvaranje festivala održat će se 21. travnja, u 21.30 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu uz plesni performans iznenađenja. Kao predprogram 15. Platforme HR, u razdoblju 17.-19.4.2014., održat će se TASK festival.

Platforma HR će započeti prezentacijom ovogodišnjih umjetničkih reakcija projekta TASK. U tri dana bit će prikazano 10 koreografija (5 koreografija profesionalnih reaktora i 5 koreografija mladih Break a Leg reaktora), izložba TASK, TASK corner i razgovori s umjetnicima i publikom.

TASK je istraživački, izvedbeni, edukativni i dokumentaristički interaktivni projekt, koji u provedbi i realizaciji povezuje i uključuje Hrvatsku, regiju i zemlje EU. TASK je koreografski predložak na kojeg koreografi reagiraju kroz kratku koreografsku formu. TASK 2014. raspisalo je 5 autora iz 4 partnerske zemlje - Barbara Matijević i Klif Marušić (Hr), Isabelle Schad (D), Dušan Murić (Srb) i Paola Pautan (Slo).

Partneri projekta su Plesni centar TALA (HR), Stanica – servis za savremeni ples (SRB), NDA Slovenija i Tanzfabrik Berlin (GER).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI