Anything

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gost iz Španjolske, Daniel Abreu koreografira novu predstavu Zagrebačkog plesnog ansambla, u čijem su središtu rasplesana tijela i sve ono što su ona u životu upamtila.
autorski tim funkcija
Christian Fennesz skladatelj
Peter Broderick & Machinefabriek skladatelj
White Rainbow skladatelj
Daniel Abreukoreograf
Kristina Jakovac Bangouraautor izbora kostima
Maja Kljaićfotograf
Petra Glad producent
Max Richterskladatelj
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla

Španjolskog koreografa i plesača po imenu Daniel Abreu domaća je publika imala prilike upoznati još 2009. godine u sklopu zagrebačkog Aerowaves vikenda. Da se umrežavanje u kazalištu isplati pokazalo se i tri godine kasniej kad je Abreu kao već etablirani autor s vlastitom kompanijom gostovao na 13. Festivalu plesa i neverbalnog kazališta, a iz kojeg se izrodila i njegova prva ovdašnja premijera u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa ZKM-om.  

Abreu je radio kao izvođač u plesnim i kazališnim ansamblima, režirao plesne predstave, koreografirao, oblikovao svjetlo i podučavao ples, no diplomirao je psihologiju na Universidad de Educación a Distancia.  Dobitnik je niza nagrada uključujući i onu za režiju na Indiefestivalu za Los zuecos van hacia sus buenos hábitos; nagradu žirija za koreografiju na Certamen coreográfico de Madrid (2005.); Nagrade naklade AISGE za izuzetne plesače povodom Američkog festivala plesa (2005.) na Certamen coreográfico de Madrid; te nagrade za najistaknutijeg plesača IV. Certamen Coreográfico de Maspalomas. Voditeljica ZPA, Snježana Abramović Milković tvrdi kako je Abreu jedan od, trenutno, najzanimljivijih španjolskih koreografa "koji na nadrealističnim slikama u predstavama koje su poput snoviđenja razotkriva ljudsku podsvijest."

Njegova prva premijera u Hrvatskoj naslovljena je Anything, a nema klasičnu strukturu, nema likova, tek plesače koji na sceni čine ono u čemu su dobri, to jest - plešu.

Kako kaže sam autor, "U vremenu od našega rođenja do smrti može se dogoditi bilo što. Sve proizlazi iz tijela. Ono utjelovljuje Anything. Već samo tijelo u pokretu priča je za sebe – mišići pamte sve što nam se dogodilo u životu".

I upravo to pokušava pokazati predstava čija se radnja odvija kroz niz slika smještenih između jave i manje stvarnog života, u potpuno estetskom okviru. "Penje se do visina na visokim potpeticama i pada do zmijskog gmizanja kroz geste, tikove, zagrljaje, potrebe za davanjem i primanjem ljubavi, i kroz borbu. To je svijet koji izravno odgovara na ono što vidiš i čuješ. Odatle putuje do mjesta koja bi mogla pripadati snovima. Sve proizlazi iz tijela."

Predstava je realizirana u suradnji sa ZeKaeM-om, uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH te  Accion Cultural Espanola, a produkcija zahvaljuje na pomoći plesnom centru TALA.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE