Search
Close this search box.

Je li Dan mladosti bio totalitarna predstava?

U sklopu projekta Refleks u organizaciji Drugog mora, u petak, 21. ožujka, u 19 sati, u galerijskom prostoru Filodrammatice u Rijeci održat će se predavanje Branislava Jakovljevića naslovljeno 'Studij (masovne) izvedbe: Je li Dan mladosti bio totalitarna predstava?'.

Branislav Jakovljević predaje na Sveučilištu Stanford, a bavi se avangardnim i eksperimentalnim kazalištem, teorijom izvedbe, kritičkom teorijom, kao i politikom izvedbenih praksi. Iza njega je velik broj publicističkih radova na teme koje se kreću od kazališta kasnog devetnaestog stoljeća do sovjetske avangarde, suvremenog eksperimentalnog kazališta u SAD-u i postjugoslavenskih izvedbi u politici i umjetnosti, kao i dvije knjige i nagrađeni eseji, a u lipnju 2013. organizirao je 19. PSi konferenciju “Now Then: Performance and Temporality” na Sveučilištu Stanford.

Na predavanju u petak pozvati će na sagledavanje Dana mladosti kao jednog od najizrazitijih primjera “baroknog kompleksa” u kulturi SFRJ, odbacujući usporedna i morfološka čitanja društvenih predstava.

Pita se što to studiji izvedbe mogu doprinijeti historiografiji, kulturalnim studijima ili književnosti? Koja to nova značenja počinju isijavati kada se pod povećalo postave predstavljačke prakse čije je značenje, čini se, već odavno nepobitno utvrđeno?

Ovo predavanje uzima za svoj središnji objekt Dan mladosti, predstavu koja je bila jedno od najvećih općih mjesta u socijalističkoj Jugoslaviji; predstavu koja je bila toliko ideološki prenaglašena da je sjećanje na nju skoro neizostavno povezano s izvjesnim osjećajem srama i nelagode. Ipak, ideološko čitanje Dana mladosti otkriva tek jedan tanak i površinski sloj značenja ovog festivala.

Postavljanje Dana mladosti u okvire “duge” povijesti izvedbenih praksi koja seže do ranog modernog perioda otkriva nove slojeve ne samo ove masovne svetkovine, već i ekonomskih, političkih, i ideoloških odlika društva u kojemu se ona odigravala i čijim je sastavnim dijelom bila.

Predavanje je organizirano u partnerstvu s Odsjekom dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje Branislav Jakovljevic gostuje u sklopu programa Introducing Dramaturgy Studies - a new interdisciplinary field of artistic and academic research, a uz pomoć donacije Promoting American Arts and Education Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

Program su podržali: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka – odjel za kulturu.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE