Search
Close this search box.

Predavanje Walida Raada: Kopam po stvarima koje bih mogao poreći

Nakon nastupa na Eurokazu 2002. performansom / predavanjem Najglasnije mrmljanje je završeno: dokumenti iz arhive Atlas grupe, Raad ponovno dolazi u Zagreb.

Walid Raad je umjetnik svjetskog značaja čiji su najvažniji radovi dio projekta The Atlas Groupkoji je trajao 15 godina, od 1989. do 2004, a u kojem je tematizirao suvremenu povijest Libanona. Projekt je kombinirao izložbe i performanse / predavanja, format kojemu se i danas često vraća, a pobliže je istraživao pitanja dokumentiranja u medijskoj umjetnosti kroz socijalne, psihološke i fenomenološke oblike, mogućnosti i ograničenja kreativne prakse. Istraživanja su bila fokusirana na povijesne i fiktivne događaje vezane uz rat u Libanonu prošlih trideset godina. U novom projektu  Povijest moderne i suvremene arapske umjetnosti kojeg započinje 2007. godine problematizira ideje vodilje moderne i suvremene arapske umjetnosti (pri čemu se poziva na pisca i umjetnika Jalala Toufica). Kako kreativnost umjetnika, pisaca ili mislilaca može pomoći promišljanju, senzibiliziranju i razumijevanju nasilja u libanonskoj prošlosti i arapskom svijetu. Koji materijalni i nematerijalni fenomeni ugrožavaju građane, gradove kao i kulturu i tradiciju.

Walid Raad autor je multimedijalnih projekata i knjiga, dobitnik brojnih nagrada, a njegovi su radovi  izlagani  na prestižnim manifestacijama kao npr: Documenta 11 i Documenta 13 u Kasselu, Venecijanski bijenale, Festival d'automne Pariz. Samostalne izložbe imao je u muzejima: Hamburger Bahnhof u Berlinu, muzej Reina Sofia u Madridu, Whitechapel Art Gallery u Londonu, Homeworks u Bejrutu i drugdje. Radovi mu se nalaze u kolekcijama muzeja: MoMa, Guggenheim, Centre Pompidou, Whitney Museum of American Art, Kunsthaus Zürich, te u brojnim umjetničkim centrima u Europi, Sjevernoj  Americi i na Bliskom istoku.
Redoviti je profesor umjetnosti na učilištu The Cooper Union (New York, SAD).

Nakon nastupa na Eurokazu 2002. performansom / predavanjem Najglasnije mrmljanje je završeno: dokumenti iz arhive Atlas grupe, Raad ponovno dolazi u Zagreb gdje će ovoga puta govoriti o svome kontinuiranom radu na projektu Kopam po stvarima koje bih mogao poreći: povijest moderene umjetnosti u arapskom svijetu (Scratching on Things I Could Disavow: A History of Modern Art in the Arab World) započetom 2007. godine  koji u fokus stavlja infrastrukturu vizualnih umjetnosti na Bliskom istoku. Raad će govoriti i o novim umjetničkim ekonomijama, tekstovima Jalala Toufica, te o svojim vlastitim radovima u zadnjih 6 godina. U kontekstu u kojem je kulturni turizam postao instrumentom ekonomskog rasta  i moći, Raadov se projekt naslanja na ideološku, privrednu i političku dimenziju ovoga fenomena, a koji se, na primjeru Otoka sreće (Happiness Island) u Abu Dhabiju gdje nastaju inačice Louvrea i Guggenheima, manifestira kao vidno upitan.

Predavanje će se održati u MSU u subotu, 11. siječnja od 18 sati.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE