Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zoom festival 2019

Zoom festival 2019

Deseti festival izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 23. do 29. listopada na više lokacija u Rijeci.
Share on facebook
Share on twitter

Festival će otvoriti bečki eksperimentalni umjetnički kolektiv God’s Entertainment koji se u radu često sukobljava s prevladavajućim kulturno-političkim identitetom i nadilazi kazališne konvencije, osobito na razini performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka. Skupina će u srijedu, 23. listopada u 18 sati na Kontu održati performans pranja hrvatskog tepiha pod koji se, kako navode, gura svo zlo iz političkog, kulturno-društvenog te medijsko-javnog prostora i života unutar i izvan Hrvatske. U procesiji koja će nakon toga uslijediti, instalacija Pod tepihom postavit će se u Galeriji Filodrammatica, gdje će biti otvorena do 29. listopada, svakim danom od 17 do 20 sati.

Nakon zapaženog nastupa na trećem izdanju Zooma 2012. godine, u Rijeci će ponovno nastupiti njemačka umjetnička skupina Ligna, koja je u svojim radovima okrenuta proipitivanju publike i njezine uloge u izvedbenom prostoru. U dvodnevnoj izvedbi  Zanos i bijes, koja iz prostora HKD-a na Sušaku izlazi na riječke ulice, Ligna predstavlja nekoliko studija autoritativnih režima, a publika aktivno sudjeluje u samoj predstavi prateći priču preko slušalica. Predstava pritom naglasak stavlja na vladavinu talijanskog pjesnika i političara Gabrielea D’Annunzija u Rijeci, koja ove godine obilježava stotu obljetnicu okupacije. Nakon prve izvedbe, u četvrtak 24. listopada u HKD-u na Sušaku, razgovor o predstavi i temi kojom se bavi održat će filozof Ivan Cerovac i redatelj Igor Bezinović, koji upravo snima dugometražni igrano-dokumentarni film o D'Annunzijevoj riječkoj epizodi.

Zagrebački izvedbeni kolektiv BADco. izvest će u Filodrammatici rad Nemogući plesovi, premjerno predstavljen u svibnju u Chicago Center for Culture, u kojem autori tragaju za novim oblicima prakticiranja nemogućeg na temelju sekvenci iz predstave američke postdramske kazališne skupine Goat Island i zapisima američkog eksperimentatora i glazbenika Johna Cagea. Jedna od članica spomenutog kolektiva, Zrinka Užbinec, održat će u prostoru Delta Laba i samostalnu plesnu predstavu Eksplodirani razmaz, u kojoj koreografski istražuje i izaziva jednoslojno poimanje tijela.

U Mjesnom odboru Kozala, riječke glumice Nataša Antulov i Aleksandra Stojaković Olenjuk premjerno će u subotu i nedjelju prikazati predstavu Događaj koji mijenja sve koja se bavi percepcijom vremena, u kojoj glume i Jelena Lopatić, Nebojša Zelič, Ana Marija Brđanović i Edi Ćelić.

Viktor Černický, češki multidisciplinarni umjetnik koji istražuje granice između plesa, fizičkog kazališta, vizualnog performansa i cirkusa, u Filodrammatici će se predstaviti projektom PLI, dok će međunarodna kazališna skupina HODWORKS iz Budimpešte u HKD-u na Sušaku nastupiti s predstavom Grace, fokusiranom na ljudsko tijelo oslobođeno od posrednika, značenja ili rekvizita.

Konačno, nagrađivani slovenski koreograf Iztok Kovač i redatelj, kazališni teoretičar i izvođač Janez Janša posljednjeg će dana Zooma u Filodrammatici održati plesnu predstavu Sokol!, vraćajući se Kovačevoj kultnoj predstavi Kako sam uhvatio Sokola iz 1991. godine, koja je Sloveniju tada uvrstila u europski suvremeno-plesni kontekst.

U glazbenom dijelu programa, u Omladinskom kulturnom centru Palach u subotu će nastupiti balkan beat gypsy punk bend MAiKA, najnoviji glazbeni projekt popularne glazbenice i voditeljice Ide Prester koji svojom autentičnom kombinacijom Balkana, hitičnih melodija i furiozne energije živih nastupa već neko vrijeme oduševljava festivalsku publiku diljem Europe. Prije i nakon koncerta, glazbu će birati mlada riječka DJ-ica Kasja.

U sklopu festivala, britanski dramaturg Bush Hartshorn održat će od 24. do 26. listopada radionicu pružanja i primanja umjetničkog feedbacka, namijenjenu plesačima, koreografima, glumcima, ali i umjetnicima iz drugih područja te angažiranoj publici. Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz prethodnu obaveznu prijavu e-mailom na info@drugo-more.hr, a polaznici će dobiti i festivalsku ulaznicu s kojom mogu besplatno gledati sve predstave na programu Zoom festivala.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE