Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Filmski Buljanov Čehov u Trstu

Izvoz: Filmski Buljanov Čehov u Trstu

U Slovenskom stalnom kazalištu u Trstu proteklog su vikenda premijerno postavili Čehovljeva 'Ujaka Vanju', koji u adaptacijii Nejca Gazvode i režiji Ivice Buljana otvara nov i neočekivani pogled na poznati dramski tekst. [FOTO]

Izvornik ruskoga dramatičara vodi gledatelja na selo, gdje uobičajeni životni red poremeti dolazak na imanje ostarjelog profesora i njegove mlade i lijepe žene. U tom užem krugu poznanika i rodbine, na novo se probude misli o neispunjenim životima i promašenoj mladosti, žudnja o ljepoti i ljubavi, bol i neispunjeni snovi.

No, u novoj verziji što je proteklog vikedna premiejrno postavljena u Trstu, stvari su - radikalno dručagije.

Ivica Buljan na suradnju je, naime, pozvao mladog scenarista i filmskog redatelja Nejca Gazvodu, čija je obrada Čehova novi tekst, znatno fragmentarniji i brutalniji od originala, s fincherovskim dvojnikom koji prati sve reakcije ujaka Vanje i tjera ga na nasilje.

Buljan u prvom dijelu predstave razvija psihoseksualne fantazme likova, a drugi kao žanrovski gangsterski obračun u kojem se mlada generacija bezuspješno pokušava oduprijeti moćnom Serebrjakovu. Dvojnik - revolucionar biva umoren, ali ostaje njegov otpor.

U naslovnoj ulozi nastupa glumac i redatelj Robert Waltl, a uz njega glume još i Luka Cimprič, Vladimir Jurc, Lara Komar, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič i Romeo Grebenšek. Scenografiju je, u stilu suvremene ladanjske kuhinje u provinciji, osmislio slavni beogradski umjetnik Aleksandar Denić nedavno nominiran za svjetskog opernog Oscara sa svojom scenografijom Wagnerove tetralogije redatelja Franka Castorfa, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, dramaturginja Diana Koloini, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dok svjetlo potpisuje dvojac son:DA.

Planirane su izvedbe u Trstu 19.3.-24.3., a potom gostovanja.

 

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE