Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Kazališna trećina ‘Ruksaka kulture’

Kazališna trećina ‘Ruksaka kulture’

Trećinu projekta 'poticanja djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske' čine - programi izvedbenih umjetnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Kad ju je Aleksandar Stanković svojedobno u Nedjeljom u 2 pitao po čemu bi željela biti zapamćena, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić bez kolebanja je odgovorila - po Ruksaku.

Mislila je pri tome na projekt punog imena Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, testno predstavljen lani, a u sklopu kojeg se mali i mobilni umjetnički i umjetničko-edukacijski programi različitih disciplina dovode u dislocirana i prometno slabije povezana područja države, s naglaskom na sredine u kojima takva gostovanja nikad ne bi bila moguća na ekonomskoj osnovi.

Nakon lanjskog pilot programa čiji su sudionici odabrani pozivom, raspisan je javni natječaj na koji je prijavljeno 267 programa i/ili radionica, a odabrani su javnosti predstavljeni 6. veljače.

Među njima je 10 kazališnih, 3 književna, 4 filmska ili radijska programa, 2 plesna, 1 operni, 7  glazbenih, 3 baštinska, 10 likovnih te 7 projekata umjetničkih akademija od čega dvije zagrebačke ADU.

ruksak_podrucja

Programa s područja izvedbenih umjetnosti ukupno je, dakle, 15 od odabranih 47, pa će kazalište u najširem smislu te riječi činiti gotovo 32% Ruksaka što ga u popudbinu djeci i mladima šalje Ministarstvo kulture!

rukasak_udio

Od tih 15 programa (a izuzmemo li ona dva u organizaciji ADU), više od pola, točnije njih 7  projekti su umjetničkih organizacija, a dok preostalih 6 stiže iz javnog sektora odnosno iz gradskih kazališta. No, zanimljivo je kako niti jedno od tih 6 gradskih kazališta nije neko zagrebačko!

Ti, uvjerljivo najbolje financirani teatri u državi,  ili nisu uopće bili zainteresirani za natječaj ili nisu bili u stanju napisati dovoljno dobre programe. Pa čak ni ona tri osnovana upravo kako bi se bavila kazalištem za djecu i mlade - Trešnja, Žar-ptica i ZKL!

Jer o rezultatima natječaja odlučivale su dvije komisije - prvo je Stručno povjerenstvo utvrdilo je koji programi i/ili radionice udovoljavaju formalnim uvjetima raspisanog poziva, a potom su najbolje vrednovane dodatno umjetnički žirirali predstavnici kulturnih vijeća Ministarstva kulture čiji su predstavnici bili: Rajko Pavlić, Nikolina Pristaš, Katja Šimunić, Jasna Kovačević, Željko Brkanović, Ivana Bilić, Mario Mavrin, Vedran Vojnić, Zoran Mužić i Nada Beroš. Predstavnica za film bila je Diana Nenadić.

A (kazališni) rezultati su slijedeći:

Ljekarnik (Haydnova komična jednočinka) - izvedba opere
Radost pjevanja - radionica zajedničkog muziciranja jednostavnih melodija iz opere
Umjetnička organizacija "CROARIJA", Zagreb - Susedgrad

Ružno pače - izvedba plesne predstave
Ružno pače kroz tijelo - radionica
Studio za suvremeni ples, Zagreb

Nepospremljene igračke, Iz kaktusovog vrta, Pomoćnićak vražićak - izvedbe plesnih predstava
Male koreografske radionice
Umjetnička organizacija Fronesis d.o.o., Zagreb

Umijeće nastupanja  - komunikacijska radionica čiji je rezultat mini predstava
Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, profesori Borna Baletić i Željko Vukmirica i studenti Anočić, Mrkša i Ramljak

Pekel na zemli - lutkarska predstava za djecu i odrasle
Kako nastaje lutkarska predstava - radionica
Umjetnička akademija u Osijeku, profesorica Helena Sablić Tomić i studenti Filip Eldan, Nikša Eldan i Nino Pavleković

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE