Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Mark Chagall kreditira Met

Mark Chagall kreditira Met

Nakon otkazivanja dviju premijera za iduću sezonu, te smanjenja broja HD prijenosa, uprava Metropolitan opere prave je razmjere krize u svom budžetu obznanila šokantnim potezom proteklog vikenda...
Share on facebook
Share on twitter

Da su u Metu ozbiljno 'stegnuli remen' javili smo vam još u najavi tamošnje predstojeće sezone. No, situacija je očito daleko ozbiljnija nego što se činilo, jer su u međuvremenu 'isplivali' podaci da bi ukupan recesijski minus u blagajni do kraja ove sezone mogao iznosti čak 40 milijuna dolara! Stoga se uprava prošlog vikenda odlučila na šokantan potez, koji je jedan od članova Upravnog odbora nazvao 'poslijednjom nadom', te založila dva murala Marka Chagalla, a kojima je urešeno predvorje velebne Metove zgrade u Lincoln centru.

Slike dimenzija 30x36 stopa (9.144 x 10.9728m) naslovljene 'The Triumph of Music' /naslovna/ i 'The Sources of Music' posebno su naručene za otvaranje zgrade 1966. , a danas se njihova vrijednost procjenjuje na cca 20 milijuna dolara.

Metov glasnogovornik Peter Clark, potvrdio je odluku o založnom kreditu na slike objašnjavajući kako je 'Met godinama imao dugoročni kredit za koji je kao jamstvo korišten gotovinski depozit. Chagallove slike sada se koriste kao dio jamstva kako bi kuća oslobodila dio sredstava za svakodnevno funkcioniranje'.

Ovakva je odluka ravnatelja Petara Gelba izavala različite reakcije - od one financijskih stručnjaka kako je riječ o razumnom potezu, do bijesa kako Chagallovih obožavatelja tako i Metove publike. Sudbina Chagallovih slika, ovisi međutim, baš o vjernosti potonjih njujorškoj opernoj kući.

Bi li se na sličan potez mogo odlučiti i poneki domaći teatar i što bi u tom slučaju založio, jasno vam je, retorička su pitanja.

/naslovna: Carol E Goodman/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI