Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Kotor ArTeatar u znaku Njegoša

Kotor ArTeatar u znaku Njegoša

Kazališni program 5. međunarodnog festivala Kotor Art započeo je proteklog vikenda premijerom autorskog projekta Paola Magellija i Željke Udovičić 'Njegoš i ja', a do konca sezone predstavit će još dvije premijere i niz repriza. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnji Kotor Art prolazi u znaku 200. obljetnice rođenja Petra II Petrovića Njegoša, kojemu je posvećena i prva festivalska premijera. Riječ je o autorskom projektu Paola Magellija i Željke Udovičić naslovljenom Njegoš i ja. Predstava je premijerno izvedena 20. srpnja, a službena najava kaže kako je u pitanju "priča o redateljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa  velikim crnogorkim pjesnikom i geografsko-kulturološkim prostorom Crne Gore".

Autor projekta te ujedno i jedan od izvođača, Magelli je na konferenciji za medije objasnio da predstava sadrži autobiografski moment, odnosno referira se na njegovo stvarno iskustvo, kada je kao mlad redatelj bio pozvan da prvi put režira u Crnoj Gori, na njegovu sliku o Crnoj Gori prije i nakon što ju je upoznao i veliko, životno, prijateljstvo sa Danilom Kišom. Predstava ipak nije dokumentaristička, nego „predstavlja raskorak između sjećanja i onoga što se dogodilo sa mnom i u meni u tih 40 godina, koliko je prošlo od tada“, objasnio je Magelli. Što se Njegoša tiče, smatra da ovaj projekt sadrži otklon prema elegijskom, rekvijemskom odnosu prema mrtvim pjesnicima, koji je karakterističan za jubileje. „Oni su i danas živi, puno življi nego što su bili u životu, naši su saputnici. Velika poezija ostaje, Njegoš se u predstavi javlja kao vampir života, dok materijalne egzistencije aktera putuju polako na drugu stranu.

Predstava je nastala u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor Art, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a uz Magellija u njoj još igraju Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Maja Pelević Ljupčo Konstantinov.

http://www.youtube.com/watch?v=7rUC5WW8KTo&feature=youtu.be

Osim Njegoš i ja, premijerno će u Kotoru biti izvedene još dvije predstave. Redateljica Lidija Dedović potpisuje predstavu San na Božić, nastalu po motivima Njegoševe proze, koja je polazišna točka za preispitivanje suvremenih društvenih nakaznosti i nepravdi. Predstava će biti izvedena 01. kolovoza i to u formi procesije po gradu, počevši od mosta na Tabačini, do diskoteke Maximus. Dramsku premijeru za dječju publiku, Njegoš za djecu - Kako rastu veliki ljudi na Pjaci od kina 14. kolovoza postaviti će redatelj Petar Pejaković, koji će, koristeći se sačuvanim materijalima i  anegdotama o Njegoševom odrastanju i metodom improvizacija u radu sa glumcima, propitivati značaj djetinjstva i načina odrastanja, za ono što kao zreli ljudi postajemo.

U repriznom dramskom programu publiku očekuju tri predstave. Bondova Egzistencija redateljice Radmile Vojvodić, premijerno izvedena u kotorskoj crkvi Sv. duha 2012. godine, "upozoravajuća i preispitujuća slika stanja tragično neljudskog suvremenog društva", autorski projekt Radmile Vojvodić i Paola Magellija Njegoš, vatre, koji je 2010. godine oživio prostor starog kotorskog zatvora, u kojem se jedino i ekskluzivno izvodi, "multiperspektivna i intertekstualnim aluzijama protkana teatralizacija Njegoševe filozofsko-teološke poeme „Luča Mikrokozma“, te zaključno prva produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, prošlogodišnji Guliver u režiji Petra Pejakovića, neverbalni spektakl koji, koristeći se motivima Swiftovog romana Guliverova putovanja, postavlja pitanje o tome da li je iznad svega važno biti dobar čovjek.

Više informacija o festivalu na njegovim službenim stranicama: http://www.kotorart.me/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI