Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > ‘Strictly Ballroom’ ili Baz Luhrmann se vraća kući

‘Strictly Ballroom’ ili Baz Luhrmann se vraća kući

Kakve veze ima natjecanje u društvenim plesovima sa King-Kongom i Hrvatskom, ili priča o tome kako se filmaš Baz Luhrmann vraća počecima vlastite karijere.
Share on facebook
Share on twitter

Baz Luhrmann širokoj je javnosti poznat kao filmaš osebujna stila (Romeo+Juliet, Moulin Rouge, Australia, Veliki Gatsby), no karijeru je zapravo započeo kao - glumac, a prvi mu je film bio zapravo adaptacija njegova redateljskog debija u - kazalištu. Ista ta predstava, koja je lansirala njegovu filmsku karijeru, uskoro će pak postati - mjuzikl, a čija je premijera najavljena za početak 2014. godine.

Riječ je o Strictly Ballroom, polu-biografskoj drami koju je Luhrman napisao još za vrijeme trogodišnjeg studija glume na National Institute of Dramatic Art 1984. godine. Osim što je napisao komad, Luhrmann je u njemu i igrao te ga režirao i to tako uspješno da je dobio ponudu da ga dvije godine kasnije postavi i na izvjesnom festivalu u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Australska je studentska produkcija pak 1988. preseljena u sidnejski Wharf Theatre, gdje je zapela za oko producentu Tedu Albertu, uz čiju je pomoć četiri godine kasnije postala i Luhrmannov filmski prvijenac.

http://www.youtube.com/watch?v=08E8-Am95mE

Luhrmann je još 2005. godine najavio mogućnost da Strictly Ballroom postane mjuzikl, no u njegovu prenatrpanom rasporedu projekt je na red došao tek lani, da bi potom opet bio odgođen zbog obaveza koje je imao na filmu Veliki Gatsby.

1330704000000

Da će - kako smo to već navikli od Luhrmanna - po srijedi biti golemi spektakl, potvrđuje i činjenica da će predstavu producirati tvrtka  Global Creatures, koja je nedavno na pozornicu izvela King-Konga. Njezina ravnateljica Carmen Pavlovic, kći hrvatskog iseljenika u Australiju, potpuno je oduševljena projektom, za koji tvrdi da ima potencijal velikog međunarodnog hita, na tragu drugih projekata njezine kuće poput Šetnje s dinosaurima (koju je vidjela i hrvatska publika) ili pak scenske adaptacije Dreamworksova hita How To Train Your Dragon.

Kako se točno tehnologija golemih scenskih lutaka i mehanizama uklapa u priču o natjecanju u društvenim plesovima, zasad je nepoznanica, no zato je poznato kako će se predstava igrati u kazalištu Lyric u Sydneyu.

Točan datum premijere, kao i podjela trebali bi biti objavljeni u kolovozu, no već je sad poznato da će na projektu uz Luhrmana raditi još i njegovi partneri iz izvorne kazališne produkcije - pisac Craig Pearce, dizajnerica Catherine Martin (koja je u međuvremenu postala Luhrmannova supruga), te koreograf John O'Connell. Mjuzikl će koristiti i soundtrack filma, ali i novu, originalnu glazbu, zasad nepoznatog autora.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI