Naslovnica > VIJESTI > PLES > Rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

Rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu od ove godine djeluje uz Festival plesa i neverbalnog kazališta i mjesto je kreacije, umjetničkog istraživanja i plesne edukacije.
Share on facebook
Share on twitter

Program rezidencija i prezentacija:

RezidencijaHow To Fall (instinct before identity)“ 9. lipnja – 19. lipnja 2013.

Prezentacija: 16. lipnja 2013., 20h

Sudionici: Cohdi Harrell (Novi Meksiko)

CohdiHarrell

„How To Fall (instinct before identity)“ / „Kako padati (instinkt ispred identiteta)“ akrobatski je istraživački laboratorij koji su američki umjetnik Cohdi Harrell i njegov europski kolega Oriol Domnench inicirali u siječnju 2013. Koristeći trapez, ples, pod i jedan drugoga, istražuju temeljne fizičke i mentalne strukture stabilnosti i puštanja u odgovoru na iznenadnu promjenu. Umjetnici su već razvijali projekt na prvim rezidencijama u Barceloni i Novom Meksiku, pa se Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu upisuje u rodnu kartu predstave „How To Fall“ kao treći svjetski domaćin.

Cohdi Harrell je američki samouki trapezist i netrenirani plesač. Njegov specifičan pristup akrobatici osigurao mu je brojne suradnje, od sjaja Hollywooda i Pariza do prašnjavih sela Indije. S temeljima koji su više u suptilnom negoli u spektakularnom, Cohdijev je rad hvaljen kao „vitalan za evoluciju suvremenog cirkusa u Americi“. Osim u solističkom radu, posljednjih sedam godina proveo je i kao umjetnički ravnatelj dueta Ricochet, čije su intimne kazališne produkcije osvajale ovacije diljem SAD-a. Domaća publika najviše ga poznaje kao jednog od izvornih autora hvaljenog zagrebačkog kabaretskog projekta Red Room.

 

RezidencijaI Saw Eros : Sore Was I“ 20. lipnja - 28. lipnja

Prezentacija: 27. lipnja 2013., 20h

Sudionici: Daniel Gulko (SAD/Francuska) s izvođačima

eros

Ovaj multidisciplinarni projekt istraživanje je pitanja intimnosti, identiteta i izlaganja. Treniranje tijela bazirano na tehnikama fizičkog kazališta, kontakt improvizaciji i elementima energetskog istraživanja, uz generiranje materijala kroz zapisivanje snova, automatsko pisanje, proricanje, promatranje i improvizaciju, rezultirat će organiziranjem u nešto posve osobno. Nakon prvog zagrebačkog laboratorija, svetvinčentska rezidencija druga je stanica razvoja ovog kreativnog projekta koji će nakon daljnjih rezidencija u Marseilleu i Zagrebu zaživjeti na hrvatskim, ali i inozemnim pozornicama.

Daniel Gulko ravnatelj je radikalne francuske cirkuske skupine Cahin-Caha. Rođen u Americi, ovaj poliglotskipolidisciplinarni lutalica u svom je stvaralačkom pokolju u 30 godina prošao četiri kontinenta. Gulko je 80-te godine proveo u Quebecu, navigirajući između eksperimentalne i ulične izvedbe, političke umjetnosti i modernih rituala. Pridruženi je umjetnik francuskog CNAC-a, gdje je začeo projekt Nomadski kreacijski lab, za međunarodna istraživanja u cirkusu. Kao klaun i plesač surađivao je s umjetnicima kao što su Mimes Omnibus, Cirque du Soleil, Ctibor Turba, Keith Hennessy i Jiyu Geki Jyo. Danas živi u Francuskoj, gdje je osnivač i redatelj cirkuskog kolektiva Pocheros.

 

Besplatana radionica cirkuserije za djecu i mlade

Otvorena radionica cirkuserija održati će se u Mediteranskom centru 18. lipnja 2013. od 17:30h do 20:30h.

Voditeljice radionice su Nikolina Komljenović i Dana Auguštin.

Radionica podrazumijeva upoznavanje polaznika sa cirkuskim vještinama. Potreba za ovim vidom aktivnosti postoji, a ova kratka “škola” pokušaj je da se ova aktivnost pruži kao moguca opcija mladima...Vještine akrobacija, žongliranja i druge, primjenjive su u svakodnevnom životu kao kvalitetna rekreacija i zabavan hobi, a istovremeno poticu kreativnost, pomažu razvoju psihomotornih sposobnosti i improvizacijskih mogucnosti.

Radionica cirkuserije je realizirana uz suradnju Cirkuskog informacijskog centra.

Rezidencije i radionice su realizirane uz potporu Ministarstva kulture, Istarske županije i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Za sve informacije i upite o radionici cirkuserije pišite na zagrebdancecompany@gmail.com

 

Rezidencija pod vodstvom Bo Madviga,  15.srpnja – 19.srpnja

Prezentacija: 19. arpnja 2013., 21.15h

Sudionici: Sara Barbieri, Aleksandra Mišić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić, Petra Chelfi, Martina Nevistić, Iva Cevizović, Ivana Pavlović i Luka Švajda.

BoMadvig

Radionica kontakt improvizacije za plesače Zagrebačkog plesnog ansambla, pod vodstvom koreografa i pedagoga, Bo Madviga održavat će se u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu od 15. do 19.srpnja, a prezentacija rada bit će prikazana na otvorenju Festivala plesa i neverbalnog kazališta 19. Srpnja u 21.15h. Rezidencija u Svetvinčentu je nastavak rada na radionici koja se održava u Zagrebu od 17. do 28. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih . Na radionici i rezidenciji sudjeluje devet profesionalnih plesača Zagrebačkog plesnog ansambla.

Bo Madvig je svjetski poznati izvođač, koreograf i pedagog. Studirao je i podučavao u Amsterdamu, New Yorku, Venezueli, Kubi ,Kolumbiji, Južnoafričkoj Republici i Australiji. Režira i proučava kazalište apsurda, fizički teatar, umjetničke instalacije, psihički teatar, video instalacije, novi ples. Studirao je na akademiji SNDO i Hogeschool vor de Kunsten u Amsterdamu. Upravo spoj fizičkog teatra i suvremenog plesa je njega i njegovu generaciju doveo do Euro Crash stila.

 

Radionica Divne katastrofe17.srpnja – 20.srpnja

Prezentacija: 20. srpnja 2013., 20.30h

Voditeljice: Iva Nerina Sibila, Nataša Govedić

Sudionici: MARTE – Organizacija pulskih žena koje se bave statusom žene u ekonomskoj krizi

Radionica će započeti s programom u Puli, dok će se završni dio i prezentacija odvijati u Svetvinčentu u sklopu Festivala 20. srpnja. 2013 i to moduliranom izvedbom predstave Divna, divna, divna katastrofa u koju će uz same autorice i izvođačice predstave sudjelovati i sudionice radionice. Radionica se bazira na razmjenama priča i slušanja, a potom rada  kroz razne izvedbene igre,  kako bi se  priče voditeljica i polaznica radionice „utkale“ u samu izvedbu. Cilj je da tijekom izvedbe, polaznice radionice postanu ne samo aktivna publika, već u otvorenim dijelovima i izvođačice, a da njihove priče da postanu dio umjetničkog rada. Raditi će se s idejom privatno – javno, intimno –umjetničko, osobno - političko. Na radionici će sudjelovati žene iz skupine „Marte“ koje svoje djelovanje usmjeravaju prema statusu života žene u današnjoj ekonomskoj krizi.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE