Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 19. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

19. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Ovogodišnje izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se od 19. do 22. srpnja, u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri.
Share on facebook
Share on twitter

Tijekom četiri dana bogatog programa sastavljenog od predstava suvremenog plesa, fizičkog teatra i drugih neverbalnih formi.  U 19. ediciji festival će ugostiti deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica koji redom predstavljaju i slave različitost, autentičnost i kreativnost plesnih suvremenih tokova i izraza.

Plesni program bit će, kao i svake godine, izveden na atraktivnim lokacijama ovog živopisnog istarskog gradića. U kaštelu Grimani, koji je simbol samog Svetvinčenta i gdje će se s obzirom na rekonstrukciju građevine postaviti komorniji scenski uvjeti, publika će moći uživati u djelima španjolskog umjetnika Pere Faure, slovenske kompanije EnKnap za koju je glasoviti Josef Nadj napravio novu verziju svoje kultne predstave Canard Pekinois, predstavi za djecu i roditelje kompanije Antona Lachkya iz Belgije te jednom od recentnih radova domaćeg savičentinskog umjetnika Matije Ferlinau suradnji sa Zagrebačkim plesnim ansamblom. Otvoreni prostori Svetvinčentske Place i renesansne Lože postati će scenografija za pet predstava iz Finske, Španjolske, Belgije i Hrvatske, a u prostoru Mediteranskog plesnog centra predstaviti će se Marco Chenevier iz Italije te održati radionica Tijelo kao stanje uma belgijske plesne umjetnice Sabine Molenaar.

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta. Tri plesne izvedbe u sklopu ovogodišnjeg programa dio su platforme Aerowaves.

Od 2000. godine Festival je ugostio više od 200 radova domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, povezao mnogobrojne umjetnike i producente u buduće suradnje, inicirao otvaranje Mediteranskog plesnog centra u kojem se od 2011. održavaju rezidencijalni i edukativni programi te izvedbe predstava, a i dalje kontinuirano i kvalitetno surađuje s gostoljubivom lokalnom zajednicom te se potvrđuje kao specifičan i nezaobilazan dio kulturne ponude Istre i čitave države.

Ovaj Festival je jedinstvena kulturna manifestacija koja već devetnaest godine djeluje kao privremeno sjecište i platforma plesnih autora i stručnjaka, kao i publike koja prati plesnu umjetnost - međunarodni festivalski program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica – svim zainteresiranima tako približava suvremene tendencije i nove koreografske rukopise autora i autorica iz Europe i svijeta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE