Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br. 05/09

Tjedni pregled br. 05/09

Ovotjedna gostovanja na domaće pozornice dovode škotske kraljeve, optimistične studente i tango, dok premijerno možete zaviriti u (ne)prijateljstva, ženska i muška, masakre, pubertet i ljubomoru...
Share on facebook
Share on twitter

Kazališni tjedan otvaraju gostovanja u Zagrebu i Rijeci, a sva se tri događaju u prva dva dana – 02. i 03.02. Tako 02.02. možete birati između Macbetha u ZeKaeMu i Candidea u Gavelli, dok će 03. 02. riječki HNK ugostiti Rahmanjinova.

'Macbeth After Shakespeare' adaptacija je poznatog komada čije ime se ne izgovara iz pera Heinera Müllera, a spomenuti je pak dalje adaptirao Ivica Buljan za Mini teater i Novo kazalište. Predstava je nastala u koprodukciji sa ZeKaeMom i Cankarjevim domom.

'Candide ili optimizam', poznati Voltaireov roman o zašećerenom pogledu na svijet, u Gavellu stiže iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Aleksandra Popovskog, koji je zagrebačkoj publici poznat po prošlogodišnjem 'Snu Ivanjske noći'.

Dva poznata nizozemska koreografa, Ivo van Zwieten i Hans van Manen, autori su plesne predstave koja u riječki HNK stiže pod nazivom 'Tango za Rahmanjinova', a zapravo je riječ o dva uratka, 'Rapsodija' i 'Pet tanga', na glazbu Rahmanjinova i Astora Piazzolle. Baletnu večer izvodi ljubljansko Slovensko narodno gledališče.

Premijere također započinju 03.02. i to predstavom 'Sasvim sam popubertetio' prema popularnom romanu Sanje Pilić. Kako se s vrlo ozbiljnim pubertetskim problemima snalazi troje tinejdžera, a kako redateljica Aida Bukvić, provjeriti možete u Žar-ptici.

06.02. otvaraju se Virovitički kazališni susreti, tj. 5. Virkas, a otvaranje festivala ujedno će biti i premijera Büchnerovog 'Woyzecka'. Nesretnu životnu priču vojnika u njemačkoj provinciji i nejgove ljubavnice režira slovenski redatelj Samo M. Strelec.

'Bog masakra', komad o tome kako jabuka ne pada daleko od stabla i jesu li nasilni roditelji odgovorni za nasilno ponašanje vlastite djece, koji je premijeru nedavno imao i u Splitu, u zagrebačkoj će se verziji premijerno dogoditi 07.02. u Histrionskom domu. Redateljica je Franka Perković, a predstava je nastala u produkciji Teatra Rugantino.

Istog dana u Kazalištu Trešnja priču o (ne)prijateljstvu ispričat će braća Anočić u režiji Renea Medvešeka. Dva neprijateljska vojnika, koji se međusobno ne razumiju, nalaze spas na krovu potopljene kuće, a tijekom predstave odustat će od borbe i pokušati naći zajednički jezik u predstavi 'Ne, prijatelj'.

Posljednja ovotjedna premijera odvit će se također 07.02. u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, a radi se o kultnom off-Broadwayskom tekstu, prema kojem je nastao i poznati film. 'Čelične magnolije' režira Joško Juvančić.

Što je pak na programu idućeg tjedna, doznat ćete u ponedjeljak uspijemo li redakciju evakuirati iz Londona.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI