Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Debakl na otvorenju 57. Igara

Debakl na otvorenju 57. Igara

Dubrovačke ljetne igre su nekad bile elitni festival, a danas su na rubu diletantizma, amaterizma i malo profesionalizma, kaže Pero Kvrgić.
Share on facebook
Share on twitter

363d.jpg

Ceremonija otvaranja 57. Dubrovačkih ljetnih igara, izazvala je burne reakcije što publike što struke. Uobičajeni dramski kolaž ove je godine zamjenila praizvedba melodrame ’Euridiče', Dubrovčanina Paše Primovića Latiničića iz 1617. u režiji Joška Ševe i izvedbi njegovih studenata prve(!) godine glume na ADU.

Odluka da naš nastariji, najveći i (što nije nevažno) najskuplji festival otvore studenti prve godine glume, te da pri tom još igraju na zahtjevnom dubrovačkom dijalektu, već je po objavi dočekana s podignutim obrvama. Ulje na vatru dodao je potom podatak da se među rečenim brucošima nalazi i kći premijera Ive Sanadera.

Predstava koja je punih sat vremena po široj javnosti nepoznatom predlošku, igrana na lošem dubrovačkom i u prilično enigmatičnom prijenosu može se u najblažu ruku nazvati – razočarenjem.

O njemu su cijele večeri brujale dubrovačke ulice, a što je bilo na pameti uzvanicima poput predsjednika Kazahstana ili pak onog domaćeg Stjepana Mesića – možemo samo nagađati. Dubrovčani, pak, Igrama nikako nisu mogli oprostiti izbacivanje već tradicionalnog nastupa Linđa, te izostanak jednako tako tradicionalnog Negromantova monologa.

No, najstroži bio je doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić koji odmah po završetku ceremonije u kojoj je statirao dok su glavne uloge imali brucoši, za Novu TV izjavio: ‘Dubrovačke ljetne igre su nekad bile elitni festival, a danas su na rubu diletantizma, amaterizma i malo profesionalizma’.

Ostak reakcija na otvorenje Igara, uključujući i one Miše Martinovića, Joška Juvančića i Izeta Hajdarhodžića, donosi Jutarnji list. Oglasio se međutim nije čovjek zbog udobrovoljavanja kojeg je cijela ova priča najvjerojatnije skuhana – ponosni otac, Ivo Sanader.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI