Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Štrih: premijere, premijere

Štrih: premijere, premijere

U Splitu Libar Marka Uvodića oblači novo ruho, u Dubrovniku igraju San ljetne a ne ivanjske noći, a u Londonu jure za Orlandom Bloomom.
Share on facebook
Share on twitter

Na Splitskom ljetu večeras (19.7) će se zbiti prva festivalska dramska premijera, 'Libar o'libra Marka Uvodića’ /naslovna/. Predstavu je prvobitno trebao režirati filmaš Ognjen Sviličić, ali je nakon samo jedne probe od toga odustao, prema riječima splitskog intendanta, Milana Štrljića, zato jer je bio pritisnut drugim poslovnim obavezama. Umjesto njega u režijski stolac uskočio je ravnatelj splitske Drame, i čovjek koji je Libar Marka Uvodića već režirao u Splitskom kazalištu mladih – Goran Golovko. No, kako najavljuju iz ST ljeta, bit će ovo posve različita predstava jer je po motivima Uvodićeve proze, dramaturginja Olja Lozica, načinila potpuno novo djelo, u kojem se doduše javlja niz poznatih likova, ali prikazanih uglavnom u onim trenucima koje je Uvodić prešutio ili zanemario.

Prvu dramsku premijeru imat će, ali preksutra (21.7), Dubrovačke ljetne igre. Shakespeareov ‘A Midsummer Night's Dream‘, kojeg se kod nas malo prevodi kao ‘San ljetne’, a malo kao ‘San ivanjske noći’, na programu se Igara nalazi tek treći put. Dosad su ga režirali 1954. Marko Fotez i 1972. Joško Juvančić, a obje su se produkcije skrasile u Parku Gradac. Ovogodišnja će se pak zbiti u koprodukciji sa zagrebačkim HNK na otoku Lokrumu i to u režiji Dore Ruždjak. Recimo i to da će od prosinca ove godine domaća publika moći pogledati čak tri različite produkcije tog, jednog te istog, Bardova teksta. Uz onu varaždinsku (San ivanjske noći iz 2003. u režiji Petra Večeka), i ovu dubrovačku (San ljetne noći), u Gavelli se u prosincu sprema premijera ‘Sna ivanjske noći’ u režiji gosta iz Makedonije – Aleksandra Popovskog

Iz svijeta također vijest o premijeri i to jednoj od najisčekivanijih ove sezone. Kazališni debut Orlanda Blooma na sceni kazališta Duke of York u ‘In Celebration’ Davida Storeya zbio se 5. srpnja, a sad su konačno pristigle i sve kritike. Ako vas zanima brzinska presuda znajte da iste nema – kritičari su se razišli u apsolutno svemu osim u zajedničkom preziru prema Bloomovim brčićima… jedni tvrde da su i tekst i Bloom – bofl, dok su drugi na čelu s Guardianovim Michaelom Billingtonom Strašnim, prilično impresionirani Orlandovim glumačkim sposobnostima. Predstava je na programu do 15. rujna, pa ako krećete put Londona i uspijete se kroz horde tinejdžerica probiti do blagajne – javite nam kako je bilo. Ako ne, za utjehu vam nudimo video kojim Orlando & co najavljuju predstavu.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=eaMsDfYRBqQ]

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI