Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Vlast je slast

Vlast je slast

Pomnije pretraživanje kandidacijskih lista za lokalne izbore otkriva kako zovu politike nisu odoljeli ni domaći umjetnici. Evo koga smo sve pronašli - od navodne akademske glumice Sandre Bagarić preko Sanje Iveković do Slavena Tolja.
Share on facebook
Share on twitter

Da je domaćim kulturnjacima politika omiljen 'sport' ne treba valjda naglašavati u zemlji čiji je premijer u politiku stigao s mjesta intendanta jednog teatra?

Nakon Sanadera na mjestu premijera, Zlatka Viteza na mjestu ministra kulture, Borisa Dvornika u Saboru, Ranka Marinkovića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ili  Borisa Buzančića na mjestu gradonačelnika, svjedočili smo i poduljem popisu kulturnjaka koji su svojevremeno potpisali Bandićevu predsjedničku kandidaturu.

Evo tko je pak sve svoje ime i karijeru na ovogodišnjim lokalnim izborima odlučio upregnuti u političke svrhe:

 • najveća 'koncentracija' kulturnjaka i opet je na listi za zagrebačku Skupštinu, Milana Bandića. Na njoj su se među inim našli:
  • Vesna Kusin, bivša ravnateljica Klovićevih dvora (na 3. mjestu)
  • književnica i knjižarka Milana Vuković Runjić (na 28.)
  • oper(et)na pjevačica Sandra Bagarić, koja je međutim potpisana kao akademska glumica?!?!  (na 29.)
  • glumica Kostadinka Velkovska (33.)
  • koreografkinja Snježana Abramović Milković (36.)
  • Almira Osmanović David (37.)Izuzev prve, sve ostale dame na listi teško da se mogu nadati izravnom unovčavanju svoje kandidature naknadom za rad u Skupštini, no da se uvijek nađe načina za 'naplatu' potvrđuje i ponajbolje sama Milana Vuković Runjić izjavama i raspravom koju možete pročitati na blogu Vitomire Lončar, ovdje.
 • na listi Hrvatskih laburista za Zagreb samo jedno takvo zvučno ime, ali kapitalno pozicionirano - njihov je, naime, kandidat za dogradonačelnika filmski producent - Ivan Maloča.
 • HDZ pak - valjda u nedostatku kadra, na 44. mjestu liste za Zagreb ima bivšeg ministra kulture - Jasena Mesića.
 • na zagrebačkoj listi HSLS i to na 11. mjestu našla se novinarka, scenaristica i književnica Diana Pečkaj Vuković, a na isto mjestu liste HSP-a donedavno new age filozofiji odana - glumica Ana Merlin
 • zanimljivo društvo skupio se, pak, na listi zagrebačkog pokreta Za grad. A to su - redom:

U Splitu će pak listu laburista za gradsko vijeće predvoditi glumac i bivši intendant HNK Split - Milan Štrljić, dok je njegova kolegica Barbara Rocco HDZ-ova kandidatkinja za mjesto varaždinske dožupanice, a također glumica -  Marina Poklepović Kostelac kandidatkinja za dogradonačelnicu Zaprešića na neovisnoj listi koju predvodi Dario Baća.

U Zadru se pak na 5. mjestu HDZ-ove liste za gradsko vijeće našao glazbenik i akzualni ravnatelj HNK Zadar - Renato Švorinić, dok je na 16. mjestu SDP-ove liste za gradsko vijeće Šibenika glumica - Oriana Kunčić. U Dubrovniku se pak, na simboličnom posljednjem mjestu neovisne liste Igora Miošića, pojavljuje konceptualni umjetnik, scenograf i odnedavno ravantelj MMSU Rijeka - Slaven Tolj.

Lista je doista isuviše da bismo ih sve pregledali, stoga nam javite ukoliko nam je na njima, uz već spomenuta, promaklo koje zvučno ime.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI