Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br. 4/09

Tjedni pregled br. 4/09

Premijerno vam se nude 'Vanda', 'Ilijada 2001.', 'Bette i Boo u braku', 'Judita' , 'The Pillowman' i 'Svaki pas ima svoj dan', a ako vam je umjesto gledanja draže razgovaranje o kazalištu tu je prvi Eurokaz Saloon.
Share on facebook
Share on twitter

Premijerni niz tjedna otvara praizvedba  Vande u kazalištu Mala scena. Riječ je o već trećoj kazališnoj adapatciji nekog od lektirnih romana Silvije Šesto Stipančić u istom teatru, a kao i inscenaciju njezine Debele, i ovu predstavu režijski potpisuje Snježana Banović. Kako će trinaestogodišnja Vanda riješiti sve neriješive probleme koji se gomilaju oko nje, provjeriti možete od 28. siječnja.

Istog dana u Dežmanovom prolazu br. 3. zbit će se prvi od Eurokazovih Saloona, i to na temu Od kauboja do Indijanca – čime se legitimira hrvatsko glumište. Razgovor moderira - Želimir Ciglar, a sve počinje u 19h.

Dan kasnije, dakle 29. siječnja, u Gavelli će premijerno biti izvedena Ilijada 2001. Filipa Šovagovića. Riječ je autorskom projektu koji će Šovagović sam i režirati, a čiji korijeni se nalaze u želji za opovrgavanjem mišljenja da je hrvatska nacionalna osobina – pesimizam, ali i iz autorovih osobnih frustracija vezanih za kazališnu djelatnost u kojoj se tako rijetko događa, kako sam kaže – nešto.

30. siječnja premijeru ima i HNK Varaždin - predstavu Bette i Boo u braku režira gost iz SAD, Steven Kent, a u naslovne ulagame igraju Alma Prica i Franjo Kuhar. Istog će se dana pak u Splitu zbiti originalni hrvatski izum - tzv. premijerna obnova, točnije seoba na 46. Splitskom ljetu premijerno izvedne Judite na stalni repetoar splitskog HNK.

Premijeru 31. siječnja ima i Scena Gorica, na kojoj će hrvatsku praizvedbu doživjeti ‘najcrnja od svih crno-humornih komedija’ iz pera ‘prvog velikog dramatičara 21. stoljeća’ - The Pillowman Martina McDonagha.

Tjedan će 1. veljače, zaključiti službena premijera predstave čije pretpremijere, doduše, možete pogledati svakodnevno do nedjelje - Svaki pas ima svoj dan. Novi, domaći i lutkarski mjuzikl potpisuje autorski trojac - Dubravko Mihanović - Dinko Appelt - Dora Ruždjak, a u Trešnji ga najavljuju kao ‘priču o psima i njihovim snima, četveronožna on the road štorija koja će se potruditi biti razigrana i raspjevana, vragometna i brzopotezna, strastvena i romantična…

I - to je, za ovaj tjedan, to.

Iduću 'porciju' repertoarnih novotarija serviramo - idućeg ponedjeljka.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI