Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Buljanov diptih u Ljubljani

Izvoz: Buljanov diptih u Ljubljani

'Black Beast' naziv je dvodjelnog projekta što ga je proteklih dana na scenu Mestnog gledališča ljubljanskog, postavio Ivica Buljan.
Share on facebook
Share on twitter

Black Beast je zapravo spoj dvaju drama koje čine izvjesni pregled razvoja njemačke drame od klasika Heinera Müllera do suvremene autorice Anje Hilling, a koji se bavi pitanjem odgovornosti, kako osobne tako i one društvene.

Prvi dio projekta, Komedija z ženskami, premijerno je izveden 15. veljače, a riječ je o inscenaciji rijetko postavljanog Müllerova teksta Weiberkomödie. Tu jedinu komediju u opusu velikog njemačkog dramatičara, kritika nije mazila, pa je stoga rijetko dospijevala do pozornica. Tematski spada u njegove 'priče iz proizvodnje' koje je  pisao od 50-tih do kasnih 70-tih prošlog stoljeća, a među kojima su još i Korektura, Gradnja, Cement, Traktor... Posrijedi su tekstovi koju ukazuju na dominantnu ulogu muškarca u proizvodnim procesima socijalstičkog društva, dok su žene akterice proizvodnje, ali u funkciji muškog rukovođenja poduzećem.

Drugi dio projekta, naslovljen Črna žival žalost premijerno je izveden 17. veljače, a prema trodjelnom tekstu već spomenute suvremene njemačke dramatičarke Anje Hilling - Schwarzes Tier Traurigkeit, napisanom 2007. po narudžni Schauspiel Hannover.

Hilling kritika ocjenjuje kao jednu od ponajboljih novih njemačkih autorica te kao možda najznačajniju predstavnicu tzv. novog brutalizma, koja koristi inovativne dramaturške postupke i upečatljiv literarni stil.

Ovaj diptih povezuje isto prizorište – čistini u šumi u 1951. i čišćenje iste 60 godina kasnije. Komedija prati priču iz Istočnog Berlina u 1951., obnovu i životni optimizam koji je prati. Drugi dio pak u tom istom Berlinu zatiče hipstere koji nemaju nikakvih egzistencijalnih problema i ležerno žive, a njhov je jedini neprijatelj - priroda...

Ivica Buljan je za realizaciju ovog opsežnog projekta angažirao već provjerene suradnike dramaturginju Petru Pogorevc, scenografe Slavena Tolja (Komedija z ženskami), te Numen i Ivanu Radenović (Črna žival žalost), kostimografkinju Anu Savić Gecan i skladatelja Mitju Vrhovnika Smrekara. Rezultat je golema 'freska katastrofe' koja je zaposlila gotovo cijeli ansambl MGL, kao i nekolicinu gostiju, a zateknete li se u Ljubljati termine igranja potražite ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI