Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ekskluzivno: Što donose 64. Dubrovačke ljetne igre?

Ekskluzivno: Što donose 64. Dubrovačke ljetne igre?

Tko će ravnati dramskim, a tko glazbenim programom, te koje će premijere biti na programu pokušali smo saznati i prije službenog predstavljanja predprograma 1. veljače.
Share on facebook
Share on twitter

Dubrovačke ljetne igre već godinama predstavljaju predprogram predstojeće sezone tijekom Feste sv. Vlaha, zaštitnika grada, a i na njihovim službenim stranicama objavljeno je kako će detalji istog biti poznati prvog dana veljače.

No, kako Igre ove sezone po prvi put nakon dugo vremena imaju dva 'šefa', jednog koji je ravnatelj ustanove Dubrovačke ljetne igare - Ivicu Prlendera, te drugog koji je intendant festivala koji ta ustanova organizira - Krešimira Dolenčića, interes za program 64. sezone veći je nego inače.

Dolenčića je Festivalsko vijeće na ravnateljsku funkciju imenovalo 29.listopada prošle godine, no ni Vijeće, ni Ministarstvo, a niti same Igre do danas nisu javno objavili imena njegovih najbližih suradnika - ravnatelja dramskog i glazbenog programa, odnosno nasljednike Dore Ruždjak Podolski i Ivana Repušića.

To što imena nigdje nisu objavljena, ne znači i da nisu poznata. Naime, Ministarstvo kulture odnosno Vijeće, već je potvrdilo odluke da glazbenim programom ubuduće ravna Mladen Tarbuk, dok će Igre sezonu odraditi bez imenovanja ravnatelja dramskog programa, jer će taj posao obavljati sam intendantj festivala - Krešimir Dolenčić!

Zašto Ministarstvo kulture nije objavilo te informacije, kad već na svojim web stranicama objavljuje čak i obavijest o natječaju za Nagradu Grada Zagreba (!) - posve je nejasno.

Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da će se u glazbenom programu Igara naći barem jedno veliko gostovanje, ono Daniela Barenboima koji će se nakon lanjskog pijanističkog recitala u Kneževu dvoru, prvi put u Hrvatskoj predstaviti kao dirigent, i to na čelu svog West-Eastern Divan orkestra sastavljenog od mladih židovskih i arapskih glazbenika iz Izraela i Palestine te susjednih zemalja.

U drami se pak spremaju tri premijere i jedna velika obnova.

Na festivalski se program, naime, vraća Vojnovićev Ekvinocijo, što ga je 2004. na Lokrumu postavio Joško Juvančić. Tko će pak u toj predstavi zamijeniti prerano preminulog Pređu Vušovića u ulozi slijepog Vlaha, ipak nismo uspjeli saznati.

64. Igre tako će biti u znaku Vojnovića, jer će među trima premijernim naslovima biti i predstava Alons enfants oko koje su prilično javno prošlog ljeta polemizirali Ivica Prlender i Bobo Jelčić, da bi sve završilo javnim sučeljavanjem čiju smo vam snimku ekskluzivno donijeli ovdje. Hoće li se predstava na koncu igrati u navodno spornoj Gradskoj vijećnici, zasad ne znamo, no trebala bi označiti nastavak suradnje autorskog dvojca Rajković & Jelčić, a u pauzi kojeg Jelčić ovih dana završava predstavu u ZKM i šalje film u Berlin.

Drugi premijerni naslov bit će Platonova Obrana Sokratova, a u režiji Tomija Janežiča, sa Alenom Liverićem u glavnoj ulozi. Jedini nedijaloški Platonov spis mnogi stručnjaci smatraju najstrijim Platonovim djelom, a u njemu autor (kako navodi izdavač tog djela u Hrvatskoj, Matica hrvatska): "filozofski i književno oblikuje Sokratovu obranu pred atenskim sucima, idealizirajući Sokratov lik kao filozofski i etički upućena čovjeka i karakterno ispravna pojedinca naspram neuka i kvarna mnoštva atenskoga društva i njegova sistema. Premda je Sokrat tužen da ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država te da kvari mladež, kao stvarni razlozi pokretanja suđenja u historiografiji se navode Sokratova porazna kritika atenske demokracije i njezina izbornoga sistema te društvena i politička kriza koja je Atenu snašla nakon poraza u Peloponeskome ratu. Stoga se Platonov spis tumači ponajprije kao uspjela umjetnička nadogradnja stvarnim činjenicama, a manje kao povijesni izvor."

Programski najveće iznenađenje bit će pak odluka da se u program 64. Igara uvrsti i novi projekt Bacača sjenki, što će barem produkcijski biti najveći doseg te višestruko nagrađivane domaće produkcijske platforme koja ove godine slavi 10 godina postojanja.

Čekaju li nas pak još kakva važna gostovanja, što krije glazbeni program, te hoće li se u Dubrovnik vratiti ples - pitanja su na koje ćemo odgovore ipak pričekati do 1. veljače.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI