Perforacije 2012: od nepotizma do ekološkog aktivizma

Damir Bartol Indoš na izvoru Omble, Labrović na kvadrat, BADco s ‘Vježbama iz oblikovanja Zemlje’, Janez Janša i Betontanc, samo su neke od atrakcija festivala koji se i ove godine zbiva u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku.

  

Najpropulzivniji domaći festival, Perforacije - tjedan izvedbenih umjetnosti, od svog su prvog izdanja 2009. godine do danas cjelovitim festivalskim izdanjima ili pak svojom Noći performansa gostovale u New Yorku (SAD), Beogradu (Srbija), Skoplju (Makedonija), Brestu (Francuska), Portlandu (SAD) i Caenu (Francuska) intenzivno promovirajući umjetnike iz Hrvatske, ali i regije. Od 24. do 31. listopada vraćaju se u Hrvatsku, da bi u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku ponovno ponudile najuzbudljiviji izvedbeni tjedan u godini.

Festival započinje premijernom izvedbom nove predstave kolektiva BADco, Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje, u Rijeci, a koja na najbolji način spaja dvije značajne tematske poveznice ovogodišnjih Perforacija: granice autentičnosti u izvedbenim umjetnostima i – ekologiju.

Vrhunac 'zelenog' dijela programa festivala bit će pak  jedinstvena izvedba predstave Vodni rat kultnog Damira Bartola Indoša na samom izvoru rijeke Omble, mjestu na kojem bi u skoroj budućnosti trebala niknuti kontroverzna hidrolelektrana.

Ekologija i održivi razvoj, bit će tema i radionica u organizaciji Sindikata Biciklista, ali i Večeri invazivnih vrsta: Jesen, kulinarsko performativnom događanju realiziranom u suradnji s udrugom Populus. Dijelom performans, dijelom happening, a dijelom jestiva instalacija bit će i Cabbage Clairvoyant redovitog gosta Perforacija, Željka Zorice.

Druga festivalska premijera bit će ujedno i novo izdanje jedinstvenog branda Perforacija, Noći performansa, a u kojoj će pod naslovom Labrović (na kvadrat), po prvi put surađivati dva prezimenjaka – Jakov i Siniša Labrović, propitujući performativno u Domu HDLU značaj – nepotizma.

Iz Slovenije na festival stižu etablirane zvijezde poput Janeza Janše i Matjaža Pograjca, odnosno njegova Betontaca, dok će doslovno drugačiji pogled na svijet izvedbenih umjetnosti, onaj kroz objektiv proslavljene njujorške fotografkinje Peggy Jarrell Kaplan, ponuditi izložba Balkan Dreaming.

Perforacije će i ove godine nuditi program raznolikih umjetničkih formi, od performansa preko plesnih predstava do instalacija, a u izvedbi umjetnika svih generacija – od živućih klasika poput Vlaste Delimar, do mladih nada poput Antonije Kuzmanić.

«Festival je još jednom posvećen jačanju nezavisne scene, ne samo kroz nove produkcije i koprodukcije, već i kroz snažan impuls međunarodnoj suradnji i predstavljanju umjetnika iz regije u svijetu čime se festival bavi i tijekom godine. Sam festivalski program će progovoriti i o poziciji pojedinca u vremenu krize, odnosno koja je odgovornost pojedinca i kada se stvari moraju uzeti u svoje ruke – te koje su granice do kojih se u tom slučaju može ići. Poseban naglasak festival će staviti otvaranje pitanaje i pozicije umjetnika u čitavom procesu nastanka i evaluacije umjetničkih djela, odnosa moći unutar tog procesa i eventualnih posljedica koje bi donijela potpuna promjena tih odnosa.», izjavio je na konferenciji za medije Zvonimir Dobrović, umjetnički ravnatelj Perforacija.

Deatljan program Perforacija potražite u našem kalendaru.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.