Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Tjedni pregled premijera

Tjedni pregled premijera

'Metastaze' u Kerempuhu, u ZeKaeMu 'Krijesnice', 'Pepeljuga' u Baletu HNK Zagreb, a u Komediji 'Ruža na asfaltu'.
Share on facebook
Share on twitter

427d.jpg

Četiri ovotjedne premijere nesretno su se nagurale u dva dana, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će na njima rasporediti što uzvanici, što kritičari.

Kerempuh kao svoju prvu (i zasad jedinu najavljenu!) premijeru u sezoni praizvodi scensku adaptaciju hit romana 'Metastaze' Alena Bovića tj. Ive Balenovića, u režiji i dramatizaciji glumca Borisa Svrtana. Kontraverzni roman oko čijeg se autorstva svojvremeno digla velika medijska galama, suvremena je priča o 5 prijatelja na rubu društva u kvartu na kraju grada, a za njegovu inscenaciju ansambl kazališta Kerempuh pojačan je i Vilijem Matulom. Premijera 'Metastaza' zbit će se 26. listopada.

Iste večeri, dvije tramvajske stanice niže, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu prvu premijeru sezone imat će i nacionalni balet. Riječ je o 'Pepeljugi' koja se na repertoar HNK vraća nakon gotovo 20 godina, ovaj put u koreografiji i začudnoj dramaturškoj obradi zagrebačkoj publici dobro znanog Dereka Deanea. Naime, Deaneova 'Pepeljuga' koju pleše (a tko drugi nego) Edina Pličanić, neće naime imati maćehu, ali zato hoće oca. Princa pak pleše ovdašnjoj publici također znani Eris Nezha, Albanac stalno angažiran u milanskoj Scali.

Dan kasnije, dakle 27. listopada prvu ovogodišnju premijeru imat će i Zagrebačko kazalište mladih i to za tu prigodu posebno naručenim tekstom Tene Štivičić. Mlada domaća dramatičarka na privremenom radu u inozemstvu napisala je 'Krijesnice' /naslovna/, priču koja se zbiva u zračnoj luci, a tematizira tranzicijski prostor i vrijeme, te je za njezino postavljanje u Teslinoj, Janusz Kica domicilni ansambl pojačao gostom – Vanjom Drachom.

Iste večeri na Kaptolu će, točnije u Komediji, praizveden biti mjuzikl 'Ruža na asfaltu', a kojeg uz već renomiranom skladatelja Darka Hajseka autorski potpisuju pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, Ladislav Prežigalo, i Vjesnikov novinar Igor Weidlich. Priča je to, kažu, o ljubavi i zamkama suvremenog života, a njezinom će inscenacijom kao redatelj neke repertoarne produkcije ujedno debitirati mladi Marko Juraga.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE