West End

Jeste li znali da je u pitanju istovremeno i zemljopisni i kazališni pojam, čiji se teritoriji uvelike razlikuju? Što je, zapravo, West End?
Share on facebook
Share on twitter

Središte Londona podijeljeno je (simbolično, ne doslovno i administrativno) na tri cjeline – centralni London iliti City (gradski financijski i donekle poslovni centar), Westminster (politički centar u kojem se nalaze Whitehall i Parlament), te West End (gradski centar – zabave i trgovine).

Tehnički gledano, West End je predio centralnog Londona, u kojem se nalazi mnoštvo ključnih turističkih atrakcija. No, u istom dijelu grada nalazi se i većina londonskih kazališta, pa se ‘West End’ najčešće koristi kao sinonim za londonsko komercijalno kazalište.

Kao kazališna referenca, West End se, dakle, odnosi na ono što britanski turistički stručnjaci volje zvati ‘Theatreland’, a zapravo je 40-tak komercijalnih kazališta smještenih na prostoru koji ograničavaju The Strand jugu, Oxford Street na sjeveru, Regent Street na zapadu i Kingsway na istoku. Iako se kazališta Victoria Palace i Apollo Victoria ne nalaze unutar tog područja, zbog svoje veličine i statusa, ubrajuju se u West End kazališta.

Londonska nekomercijalna (odnosno subvencionirana) kazališta poput National Theatre, Royal Shakespeare Company, Globe Theatre, Old Vic, Young Vic, Royal Court Theatre, Almeida Theatre i Open Air Theatre ne smatraju se dijelom West Enda bilo da jesu ili nisu fizički smještena unutar ‘Theatrelanda’. Kad neko od tih kazališta svoju produkciju smatra dovoljno isplativom i komercijalnom, obično za potrebe njezine eksploatacije iznajmljuje neko od West End kazališta.

Uz sva navedena, u Londonu, naravno, postoje još i brojna off (poput off_Broadwaya) ili fringe kazališta, kao i kazališne zgrade u širem gradskom području (npr. New Wimbledon Theatre ili Churchill Theatre u Bromleyu), a koje ‘udomljavaju’ gostujuće, odnosno produkcije na turnejama.

Prvo kazalište na West Endu otvoreno je 1663. na mjestu današnjeg Drury Lanea. Današnji oblik West End je počeo poprimati u 19. stoljeću kad je sagrađen najveći dio na njemu i danas postojećih zgrada, a svoju je 'kralježnicu' dobio izgradnjom avenije Shaftesbury na kojoj se danas nalazi čak 6 kazališta. Druge dvije ključne 'kazališne' ulice Theatrelanda su Drury Lane i The Strand.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE