Naslovnica > VIJESTI > INFO > Ana Lederer traži ostavku Andree Zlatar

Ana Lederer traži ostavku Andree Zlatar

Nakon što je ministrica kulture odbila njezin program, a time i kandidaturu za treći mandat na čelu nacionalnog teatra, Ana Lederer resornu je ministricu proglasila boljševikom i zatražila njezinu ostavku.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već izvjestili, ministrica kulture Andrea Zlatar odbila je nakon već trećeg natječaja za mjesto intendanta imenovati jedinu kandidatkinju za koju je Kazališno vijeće HNK Zagreb utvrdilo da ima svu potrebnu natječajnu dokumentaciju. Posljedica će biti raspisivanje još jednog, četvrtog natječaja za to radno mjesto, na koje se Lederer, kako je izjavila današnjem Večernjem listu - planira javiti.

No, Lederer je - čini se - svjesna da su joj šanse da prođe i na tom natječaju nikakve, pa je u intervjuu Večernjaku odlučila zauzeti ne samo poziciju političke žrtve, već i osula drvlje i kamenje na resornu ministricu.

Između inog, Lederer je Andreu Zlatar optužila za falsificiranje mišljenja gradonačelnika Zagreba:

U tom smislu ministrica ne poštuje pravnu državu. Još jednu laž lansirala je prekjučer u medije, opet prije sjednice Vlade, a to je da se gradonačelnik s njom „usuglasio.“ , izjavila je Lederer i nastavila:

Ponizila je, dakle, i njega i strukovno mišljenje Kazališnog vijeća pa – umjesto da ih poštuje – opet mimo Zakona zatražila „mišljenje“ Vijeća za dramske umjetnosti koje je nedavno instalirala. Kolovođa toga Vijeća je Snježana Banović, bivša ravnateljica Drame, koja je napravila dug od 900.000 kn! Nije li apsurdno da se osobu s takvim referencama uopće išta pita!? Nadalje, budući da je Drama samo jedan od tri segmenta HNK, čudim se da se ministrica nije konzultirala i s Vijećem za glazbeno-scenske umjetnosti?

Lederer se požalila i kako se  "nikada u povijesti nije dogodilo da HNK u Zagrebu do 1. kolovoza nema ugovor o financiranju tekuće godine! ", što je doduše teži falsifikat jer je HNK u svojoj burnoj povijesti više puta bio ne samo s onu stranu bankrota već je minimum sredstava za tekuće poslovanje osiguravao raznoraznim kreditima.

Na koncu, Lederer je bila vrlo rezolutna:

U današnjem trenutku Hrvatske suludo je razarati kontinuitet kuće koja stabilno posluje i ima svaku večer puno gledalište. Upravo je nevjerojatno da se ministrica usuđuje javno zastupati ljude koji su aktivno sudjelovali u propadanju HNK. Ministrica afirmira Mladena Tarbuka koji je ostavio dug od 12 mil. kuna i Banovićku, najneuspješniju ravnateljicu Drame u povijesti, koju je i sam Tarbuk svojevremeno smijenio. Revizija njihova poslovanja jasno to pokazuje, ali nikada za to nisu pravno odgovarali. Samo sam jedna u nizu čelnih ljudi u institucijama kulture koje ministrica želi ukloniti. Njezine su metode boljševičke, rukopis te metode je prepoznatljiv: U ovom slučaju to je organizirano medijsko zlostavljanje. U proteklih sedam mjeseci ministrica nije pokrenula ništa kvalitetno, ali je zato nanizala afere. Što je e-mail jedne smijenjene ministrice prema pismu pritiska HRT-u da isplati privatnom producentu 3,5 milijuna kuna za film za koji producent uopće nije imao ugovor? Pa onda, metoda smjene ravnateljice Klovićevih dvora, instaliranje nestručnog ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku, smjena čelne osobe Muzeja turizma u Opatiji? O skandalu s hollywoodskim producentima u kojem joj glavu spašava ministar Maras da ne govorimo... Nakon svih ovih afera odavno je trebala odstupiti iz Vlade.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. U kuhinji Ane Lederer svašta se kuha. osim dobrog kazališta..laži, spletke, podmetanja, tračevi, klevete i vulgarnosti najgore vrste…treba smoći snage pa pročitati njezin nepismeni program i zaključiti: najveća intendantica u povijesti HNk u Zagrebu doista treba ostati u žutojj kući barem do kraja života, kasnije svakako kao bista! Bravo Lederer, dotaknula si dno!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI