Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Glumci Ateljea 212: Pozorište nije fabrika

Glumci Ateljea 212: Pozorište nije fabrika

Glumci Ateljea 212 koji traže smjenu ravnatelja Kokana Mladenovića na jučerašnjoj su press konferenciji ponovili svoje zahtjeve, ali i nadu da će iste usvojiti Skupština grada Beograda, te sve potkrijepili i novim dokazima protiv ravantelja.
Share on facebook
Share on twitter

Na konferenciji za novinare u kazalištu, kojoj je prisustvovalo svih 25 umjetnika potpisnika peticije, pročitano je drugo pismo upućeno Skupštini grada u kojem se navodi da nikad nisu bili manje cijenjeni od uprave, niti osjećali takav prezir, ignoriranje i omalovažavanje.

Glumci Ateljea 212 koji traže smjenu direktora Kokana Mladenovića obrazložili su svoj zahtjev u 12 točaka, a koji je većinom glasova prihvatio Upravni odbor tog teatra i koji je upućen Skupštini grada kao osnivaču Ateljea.

Potpisnici zahtjeva, 25 od 33 člana ansambla (četiri su bila uzdržana i četiri protiv), raditi će normalno do kraja sezone, ali neće surađivati s ravnateljem na novim projektima, a nadaju se da će tijekom ljetnje pauze biti nađeno rješenje.

Uz kritike na račun Mladenovića zbog samovolje, bahatosti i estradizacije, ustvrdili su i da se iti ponaša kao da je "direktor fabrike pred stečajem".

"Mi nismo fabrika, već kuća umetnosti i kulture, niti je bilo ikakvog duga u vreme kada je stigao novi upravnik", rekla je glumica i članica UO Gorica Popović koja je pročitala sve točke obrazloženja, u prisustvu većine članova umjetničkog ansambla.

U obrazloženju se navodi da je inspekcija ustanovila dug kazališta od oko 18 milijuna dinara i naložila povrat tih sredstava u proračun do 15. lipnja, a da je dug za struju 8 milijuna dinara.

Navodi se i da je Mladenović "Upravnom odboru govorio da će režirati "Kosu" besplatno, a onda bez odluke UO dodjelio sebi tantijeme, potpisujući ugovor sam sa sobom, te tako ostvaruje zaradu mimo ličnog dohotka".

Glumci tvrde i da ih je ravantelj omalovažavao i ignorirao, te da to dokazuju činjenicom da su posljednje sezone rađene dvije predstave bez ijednog zaposlenog glumca, a u četiri premijere na velikoj sceni igra samo pet glumaca iz ansambla.

Povodom pisma većeg dijela tehnike i administracije u kojem se indirektno brani direktor, navođenjem uspjeha Ateljea u protekle tri godine, glumci ističu da su ti uspjesi u ogromnom djelu njihova zasluga.

Konferenciji je prisustvovala predsjednica Udruženja dramskih umjetnika Srbije Ljiljana Đurić i na kraju izjavila da Udruženje podržava glumce Ateljea 212.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI