Search
Close this search box.

Avgust u okrugu Osejdž

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gotovo svim američkim kazališnim nagradama ovjenčana drama, u čijoj je filmskoj adaptaciji briljirala Meryl Streep, inscenirana u produkciji Ateljea 212.
autorski tim funkcija
Magdalena Vlajićscenograf
Danka Sekulovićasistent redatelja
Ognjen Glavonićautor videa
Tracy Lettsautor teksta
Milica Mihajlovićprevoditelj
Ljiljana Todorovićredatelj
Ljiljana Todorovićautor izbora glazbe
Nevena Vučkovićorganizator
Ivana Dimićdramaturg
Ljiljana Mrkić Popovićlektor
Snežana Pešić - Rajićkostimograf
izvođači uloge
Anita MančićBarbara Weston Fordham
Branimir BrstinaBill Fordham
Branka ŠelićMattie Fae Aiken
Dara DžokićViolet Weston
Dejan DedićMali Charles
Dragan NikolićBeverly Weston
Isidora MinićJohnna Monevata
Jelena ĐokićIvy Weston
Jelena PetrovićJean Fordham
Marinko MadžgaljSteve Heidebrecht
Milica MihajlovićKaren Weston
Mladen AndrejevićCharlie Aiken
Nenad ĆirićŠerif Deon Gilbeau

Crna komedija August: Osage County praizvedena je 2007. godine te potom 'pomela' sve američke kazališne nagrade – uz Pulitzera, nagrađena je i Tonyem, ali i Drama Desk nagradom za najbolji novi tekst, Drama League nagradom za novu produkciju i nagradom newyorkškog društva kritičara za najbolji novi tekst.

Posrijedi je priča o tri generacije velikog klana iz Oklahome, obitelji Weston, koja se uz svu silu poviješću nagomilanih problema, sad još mora suočiti i s činjenicom da je njezin pater familias Beverly – nestao. Propali pjesnik, čiji je brak natopljen alkoholom i opijatima, Beverly u prvoj sceni drame zaposli novu kućnu pomoćnicu te potom nestane bez traga, što će silom prilika okupljenoj disfunkcionalnoj obitelji uz brojne stare, otvoriti i neke nove rane…

Autor teksta, Tracy Letts, inspiraciju je našao u nedaćama vlastite obitelji, čiji je pater familias, 73-godišnji Dennis Letts, osobno zaigrao ulogu oca u originalnoj produkciji. Kostime je pak za istu predstavu potpisala Splićanka Ana Kuzmanić, multimedijalna umjetnica i modna kreatorica, koja je diplomirala na Likovnoj akademiji u Beogradu, a potom i na sveučilištu Northwesten, na kojem danas predaje kostimografiju.

Nakon izvorne, August je doživio svu silu američkih produkcija, ali i onih međunarodnih, pa je igran od Indije do Španjolske, da bi potom prava na ekranizaciju kupila The Weinstein Company.

Producenti od početka nisu krili oskarovske ambicije, a da misle ozbiljno potvrdili su angažmanom impresivne podjele o čemu smo vam pisali ovdje.

Na scenu Ateljea 212, predstavu je postavila Ljiljana Todorović.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE