Naslovnica > PREDSTAVE > Kazimir i Karolina (Atelje 212)

Kazimir i Karolina (Atelje 212)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Buđenje fašizma na idiličnoj pozadini Oktoberfesta, u drami Ödöna von Horvátha i predstavi Ateleja 212.
autorski tim funkcija
Boško Milinprevoditelj
Gordana Goncićdramaturg
Isidora Goncićasistent redatelja
Jovan Marićasistent skladatelja
Marina Vujevićinspicijent
Dragan Stevanović - Bagziasistent skladatelja
Dragan Stevanović - Bagzioblikovatelj zvuka
Snežana Trišićredatelj
Radomir Stamenkovićoblikovatelj svjetla
Nevena Vučkovićorganizator
Edmund Josef Ödön von Horváthautor teksta
Darko Nedeljkovićscenograf
Ljiljana Mrkić Popovićlektor
Maja Mirkovićkostimograf
Irena Popovićskladatelj

Kazimir i Karolina Ödöna von Horvátha jedan je od najznačajnijih društveno-kritičkih pučkih komada iz prve polovice dvadesetog stoljeća.

Pozadina ove poznate priče o „slomljenim srcima“ je Oktoberfest 1930. godine. Tijekom jedne noći, kroz ljubavni rastanak Kazimira i Karoline, prelama se socijalno raslojavanje zbog ekonomske krize, nadolazećeg fašizma i tek uspostavljenog kapitalizma. Karnevalska atmosfera u oštroj je suprotnosti sa sumornom ljubavnom pričom između Kazimira i Karoline, koji usprkos ljubavi ne uspjevaju nadići ugroženi socijalni status.

Sam je autor pak o tekstu zapisao ovo:

"Iz svega ovoga već proizlazi da parodija ne može biti moj cilj - često mi predbacuju parodiju, to, naravno, ni u kojem slučaju nije točno. Ja mrzim parodiju! Satira i karikatura - to već može, tu i tamo. Ali, satirična i karikaturalna mjesta u mojim komadima možete izbrojati na prste jedne ruke - ja nisam satiričar, moj je jedini cilj sljedeći: demaskiranje svijesti. Bez demaskiranja nekog čovjeka, nekog grada - pa to bi bilo strašno jeftino! (...) Tog demaskiranja prihvatio sam se iz dva razloga: prvi je taj što mi to čini zadovoljstvo, a drugi zbog mojih spoznaja o prirodi kazališta, o njegovom zadatku, a u krajnjoj liniji o zadatku svake umjetnosti, koji je sljedeći (i o tome se sigurno već govori) - ljudi idu u kazalište da bi se zabavili, da bi se uzdigli i da bi, eventualno, mogli plakati, ili da bi nešto saznali. Da bi stekli neko iskustvo. Postoji, dakle, zabavno kazalište, estetičko kazalište i pedagoško kazalište. Sva tri imaju jednu stvar zajedničku: da uvjere ljude u jednu fikciju, što nije u stanju nijedna druga umjetnost."

Predstava je na 22. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci osvojila dvije glumačke i nagradu za najbolju kostimografiju, dok je na 60. Sterijinom pozorju osvojila nagradu za najbolju predstavu,, te također dvije glumačke nagrade.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE