Login za korisnike

Angélica Liddell

Angélica Liddell svestrana je španjolska kazališna autorica, redateljica, dramatičarka, glumica, dobitnica brojnih nagrada u domovini, a  za čiju je međunarodnu karijeru ‘krivo’ njezino gostovanje u Avignonu 2010. godine.

1993. godine u Madridu je osnovala vlastitu kompaniju Atra Bilis, a čije je ime ujedno i najbolji opis opusa ove autorice. To je naime latinski naziv na tzv. crnu žuč, tvar koja se prvi put  spominje u djelu Corpus hippocraticum, nastalom u posljednjoj trećini petog stoljeća prije Krista, a za koju se dugo smatralo da izaziva – melankoliju. Sama Liddel sebe definira kao sociopata pod kontrolomparadoksalnu anarhisticu, koja razbija društveni pakt kako bi na sceni oslobodila mjesto za osamljenike poražene mržnjom i nepovjerenjem, a svoj opus pornografijom duše. Na mjestu moga srca nalazi se mljeveno meso, kaže Liddell.

Njezine su trajne okupacije intima i bol, pa se nerijetko i samoranjavanjem okreće vlastitom tijelu kao sredstvu koje generira istinu, a što je možda ponajbolje vidljivo u njezinim performansima Yo no soy bonita Te haré invencible con mi derrota.

U Hrvatskoj je prvi put gostovala na posljednjem Eurokazu 2013. godine, s predstavom Ping Pang Qiu.

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori