Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Tena Štivičić osvojila najvažniju nagradu dramatičarkama

Tena Štivičić osvojila najvažniju nagradu dramatičarkama

Sjajna vijest stiže iz New Yorka gdje je Tena Štivičić u ponedjeljak osvojila Susan Smith Blackburn Prize, najvažniju nagradu koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskom jeziku
Share on facebook
Share on twitter

Osim što je prošle godine postala prva hrvatska autorica ikad s praizvedbom u London National Theatreu, Teni Štivičić stiglo je još jedno veliko priznanje. U ponedjeljak navečer je na dodjeli u New Yorku osvojila prestižnu Susan Smith Blackburn Prize, najvažniju i najstariju nagradu u svijetu koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskom.

Tena je ovu nagradu osvojila za svoju dramu 3 zime na svečanoj dodjeli u kazalištu Playwrights Horizons u New Yorku, a uz novčanu nagradu od 25.000 dolara BAFTA-om i Emmyjem nagrađena britanska glumica Rebecca Hall uručila joj je specijalno izrađenu i potpisanu grafiku umjetnika Willema de Kooninga. Osim Rebecce Hall međunarodni žiri koji je odlučivao o nagradi uključivao je američku glumicu Carmen Herlihy, redateljski tandem koji Victory Gardens Theatre u vodi Chicagu,  Liesl Tommy i Chay Yew, dramatičarku Ronu Munro i kućnog redatelja National Theatrea, Bijana Sheibanija.

O utjecaju nagrade na početku ceremonije govorila je Pulitzerom nagrađena dramatičarka Marsha Norman, a o njezinom značaju dovoljno govori činjenica da ju je, primjerice lani, osvojila Lucy Kirkwood za tekst Chimerica, koji je potom osvojio i Olivier i Evening Standard nagrade, dok je godinu prije slavila Annie Baker s tekstom The Flick, koji je potom dobio i Pulitzera. Ukratko  - u 37 godina postojanja nagrade, čak osam njeznih dobitnica ujedno je osvojilo i Pulitzera, ali i brojne Oliviere, Evening Standard nagrade i Tonyje! Ove se godine obilježava 37. godišnjica Susan Smith Blackburn Prize.

Tenine 3 zime odabrane su među 140 drama, a u finalu su se našle Lisa D'Amour s Airline Highway, Alice Birch s dramom Revolt. She said. Revolt again., Alecky Blythe Little Revolution, Clare Barron You Got Older, Clara Brennan Spine, Katherine Chandler Parallel Lines, Frances Ya-Chu Cowhig The World of Extreme Happiness, Lindsey Ferrentino Ugly Lies the Bone, Zodwa Nyoni Boi Boi Is Dead, Heidi Schreck Grand Concourse i Ruby Rae Spiegel s dramom Dry Land. Finalistice su također osvojile novčane nagrade po 5.000 dolara.

3 zime premijerno su izvedene u London National Theatreu u prosincu prošle godine, a radnja drame smještena je u Zagrebu između 1945. i 2011. godine te donosi portret eklektične obitelji koju na okupu drže generacije žena. Predstavu je režirao veteran Howard Davies, trostruki dobitnik Laurence Olivier nagrade (za predstave The Iceman ComethAll My Sons i The White Guard), koji je isto toliko puta bio nominiran i za nagradu Tony.

Tenin suprug, škotski glumac Douglas Henshall, odmah je putem Twittera objavio ovu sjajnu vijest. Čestitamo, Tena!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI