Naslovnica > PREDSTAVE > Tri zime (MGL)

Tri zime (MGL)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drama Tene Štivičić praizvedena na sceni National Theatrea u Londonu premijerno je izvedena u Ljubljani prije nego li u Zagrebu.

Drama Tri zime prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih s jednom kućom. U zimu 1945. majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije još jednu preostalu stanovnicu i majčinu staru poznanicu. Zimi 1990. obitelj Kos okuplja se u kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova je država još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajem izviru nova pitanja. U zimu 2011. u kući se priprema vjenčanje i obitelj Kos ponovno je na okupu. U osvit nove Unije zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, dok novi moćnici vođeni samo ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se dalje talože godine i sjećanja…

Riječ je o drami Tene Štivičić koja je praizevdena u londonskom Nationa Theatreu, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje, ovdje i ovdje. Taj povijesni uspjeh zaokužen je nominacijom za Oliviera, a potom i nagradom Susan Smith Blackburn Prize, čime je Štivičić definitvno postala najuspješnija hrvatska dramatičarka današnjice.

Prije no što je drama dobila svoju zagrebačku produkciju na sceni HNK, premijerno je izvedena u Mestnom gledališču ljubljanskom i to u režiji Barbare Hieng Samobor o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Odgovori