Login za korisnike

Patrice Chéreau

Chéreau je rođen 2. studenog 1944. u mjestu Lézigné, na zapadu Francuske, u slikarskoj obitelji. Kazalištem se počeo baviti još u djetinjstvu, a za studija na sveučilištu Sorbonne režirao je Hugoovu ‘Intervenciju’ koja je bila tako uspjela da je napustio fakultet i u Parizu osnovao vlastitu kazališnu kompaniju.

Početkom 1970-tih već režira u Italiji i Njemačkoj, potom postavlja Offenbachove ‘Hoffmannove priče’ u pariškoj Operi, prije angažmana koji je posve promijenio njegovu karijeru, a mnogi tvrde i opernu režiju u cijelosti.

Naime, tijekom četiri godine počevši od 1976.  Chéreau je u Bayreuthu režirao cijeli Wagnerov Prsten, zamijenivši u inscenaciji tradicionalno pastoralno okruženje za prizore industrijske revolucije. Dio publike smatrao je njegov koncept ‘marksističkom propagandom’, no produkcija je stekla kultni status, pa je nakon iznimno uspješne ekranizacije na završnoj izvedbi uživo, 1980. godine u samom Bayreuthu okončana 45 minuta dugim ovacijama.

Chéreauove druge ključne režije one su Bergovih opera Wozzecku Parizu i Berlinu,  te Lulu u Parizu, kao i Mozartova Don Giovannijana Salzburg Festivalu te Così Fan Tutte u Aix-en-Provence, odnosno Wagnerove Tristan und Isolde u La Scali.

Osim kazališnom, Chéreau se intenzivno bavio i filmskom režijom, a neki od njegovih najpoznatijih filmova su  La chair de l’orchidée (1975), sa Charlotte Rampling; Kraljica Margot, s Isabelle Adjani, kojom je 1994. osvojiio nagradu žirija u Cannesu;Intimacy (2001), s Markom Rylanceom koja je osvojila Zlatnog medvjeda na Berlinaleu; Son frère  (2003) i Persécution (2009).

Njegova najnovija predstava, inscenacija Straussove Elektre, premijerno je tijekojm ljeta izvedena u Aix-en-Provence, a 2016. bit će preseljena u Metropolitan Operu.

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori