Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Bob Wilson useljava u Louvre

Bob Wilson useljava u Louvre

Pariška jesen i zima bit će u znaku Boba Wilsona. Osim što će se doslovno uselit u Louvre, bit će i najzastupljeniji umjetnik u programu golemog Festival d'Autmne [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Nakon Patricea Chéreaua i Nan Goldin, pariški Musée du Louvre uputio je svoj grand invité i Robertu Bobu Wilsonu, pa će se potonji od 9. studenog do 9. prosinca doslovno useliti u tu kultnu instituciju. Wilson je, naime, za svoj veliko predstavljanje pariško publici u Louvre odlučio preseliti svoju dnevnu sobu iz centra Watermill, te u tako nastaloj instalaciji nazvanoj Living Rooms prirediti niz performansa i razgovora.

Među inim, Wilson će sam nekoliko puta izvesti Lecture on Nothing Johna Cagea, dok će Christopher Knowles, američki pjesnik i slikar s kojim su Wilson i Glass kreirali Einstein on the beach, u dva navrata izvesti performans The Sundance Kid is Beautiful.

Wilsonova rezidencija u Louvreu nastaje u suradnji s Festival d'Automne, na čijem je programu svojevrsni portret tog polivalentnog američkog  umjetnika, pa će publika imati priliku vidjeti i tri njegove predstave: The Old Woman, Peter Pan i Einstein on the Beach.

O Old Woman, predstavi kojom se na scenu vratio Mihail Barišnjikov, i to u društvu  Willema Dafoea , pisali smo vam detaljno ovdje, a ista će na programu Théâtre de la Ville  biti od 6. do 23. studenog.

Peter Pan je Berliner Ensamble premijerno izvedeo u travnju ove godine, a riječ je o reinterpretaciji Barrieova izvornika u vidu glazbene priče za odrasle. Wilson je kao polazište za predstavu koristio adaptaciju izvornika iz pera Erich Kästnera te glazbu CocoRosie, a kritičari kažu da je rezultat predstava čiji je glavni lik daleko više nalik Davidu Bowieju nego li nestašnom dječaku iz priče za djecu. Predstava u Théâtre de la Ville igra od 12. do 20. prosinca.

Einstein on the beach je pak naslov kojeg ne treba posebno predstavljati i koji se nakon početnih kontroverzi s premijerne izvedbe 1976. prometnuo u jedno od najvažnijih djela suvremene umjetnosti uopće. Obnovljena verzija predstave od prošle je godine na svjetskoj turneji, a u Parizu je možete pogledati od u8. do 12. siječnja 2014. na sceni Théâtre du Châtelet.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. GLOBUS KAZALISNI(Kao informacija)U CASOPISU VIJENAC BILA JE RUBRIKA KAZALISNI GLOBUS j matkovic

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI