Login za korisnike

Milana Broš

Milana Broš, koreografkinja i pedagoginja, rođena je 15. svibnja 1930 u Zagrebu. Učenica Mie Čorak Slavenske, Olge Orlove i Margarite Froman; usavršavala se u Sieni (A. i C. Sacharoff) i Parizu. Kao 15-godišnja djevojka Milana Broš je angažirana u HNK u Zagrebu, no na kazališnim ceduljama je nalazimo kao Milanu Maj, (jer otac nije htio da se njegovo prezime miješa s Teater Ksindlom). Kako s vremenom izrasta u djevojku previsoku za kriterije klasičnog baleta, nastavlja plesati u folklornom ansamblu Joža Vlahović, budućem Ladu u poznatoj "visokoj" postavi Vrlike i Linđu Ljevakovića, te u Maletičkinoj Šiptarsoj suiti.

Diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Već kao mlada plesna pedagoginja i koreografkinja u Zagrebačkom pionirskom kazalištu ima svoja specifična plesno-scenska rješenja koja privlače i publiku i kritiku i rezultiraju zapaženim gostovanjima u Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj i Italiji. Jednako uspješno radi u funkcionalnoj muzičkoj školi, te kao voditelj studentskih plesnih radionica u Studentskom kulturnom centru.

Osnivač je i umjetnički voditelj Eksperimentalne grupe slobodnog plesa (1962.) koja se uskoro osamostaljuje kao Komorni ansambl slobodnog plesa (KASP).

Tijekom 25 godina djelovanja KASP-a odlikuje je stalno traženje novih oblika plesnog izraza, insistiranje na autonomnosti pokreta i konceptualizam što će rezultirati plesnim kazalištem. Dobitnica je prestižnih međunarodnih koreografskih priznanja i nagrada (Pariz 1968, Ljubljana 1972, Palermo 1976...).

Prilikom dodjele Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo, 2007. godine, kao njezine značajnije koreografije navedene su: Pjev mladića u gorućoj peći (Stockhausen), IonizacijaIntegrali (Varese), Pisaće mašine + jazz (izbor Vodeničar), Bajka (Detoni), Pas de cinq (Kagel), Enantodromija...Am 29 November 1780 (Moran), Opera-serija (metronom), Minimal mooving (Reinchardt), King Arthur (Purcell), Zid (Art of noice).

predstava produkcija funkcija
Vrt kserofilnih biljaka, mentor
  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori