Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [6.7. – 12.7.]

Radio pregled tjedna [6.7. – 12.7.]

Zahvaljujući radiju, između inog, možete upoznati Bruna Nacinovicha, Milana Pleštinu i Jelenu Miholjević. Radio-roman tjedna je 'Mirna ulica, drvored', Nade Gašić, a mi vam preporučamo još i 'Paris - Texas' Slobodana Šnajdera, te premijeru drugog dijela 'Lovčevih zapisa'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 06.srpnja

 

13,30 – 14,30; HR III

DRAMSKI PETAK

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „PROLAZI SVE“

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-scena)

Režija: Mislav Brečić

Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje posljednjem dramskom tekstu Dubravka Mihanovića „Prolazi sve“. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u drugoga koji joj onda osigurava mir u odlasku.   U režiji Mislava Brečića igraju ponajbolji glumci našeg glumišta, čak njih jedanaest: Jelena  Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary,.

 

18,00-19,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Urednica: TAJANA GAŠPAROVIĆ

GLUMAC BRUNO NACINOVICH (premijera)

Bruno Nacinovich već je više od tri desetljeća jedan od nosivih stupova ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, jedinog profesionalnog ansambla na talijanskome jeziku izvan Italije. Započeo je s likovima mladih ljubavnika, no zarana je afirmiran kao vrstan komičar, te je razvijao svoj dar i umijeće glume dospjevši do upečatljivih kreacija u zrelijem dobu: s jedne se strane potvrdio kao snažan dramski glumac koji može do maksimuma razviti svoje psihofizičke kapacitete, a s druge je strane nastavio s vrlo uspješnim nastupima u žanru komedije i glazbene komedije. Ne smijemo izostaviti ni činjenicu da je Bruno Nacinovich ujedno i pjevač i skladatelj, koji se okušao u pisanju izvorne scenske glazbe za dvadesetak predstava Talijanske drame.

Razgovor vodio: Bruno Bontempo

Esej napisao: Darko Gašparović

 

SUBOTA, 07.srpnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S MILANOM PLEŠTINOM

Gost Jednočinke je glumac Milan Pleština, dobitnik Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za kreaciju Leonea Glembaja u predstavi „Gospoda Glembajevi“ zagrebačkog HNK-a.

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

Urednica: LADA MARTINAC KRALJ

PETRA JELAČA-LADA MARTINAC-KRALJ: „PETROVA PRIČA“

(Prema motivima romana „Petar i Pave“ Paule von Preradović)

Režija: Darko Tralić

Radio drama nastala na motivima romana Paule Preradović, hrvatsko-austrijske pjesnikinje i unuke slavnog Petra Preradovića, spisateljice koja je poznata i kao autorica teksta austrijske državne himne. Roman barata biografskim činjenicama i posvećen je ljubavnom odnosu slavnog pjesnika i njegove prve žene, te tragičnim okolnostima koji uvjetuje Pavino samoubojstvo. Dramski rakurs je potražen u muškoj optici, te konfliktu kojeg Preradović ima u sebi kao pjesnik i vojni časnik. U režiji Darka Tralića u glavnim ulogama Amar Bukvić i Ivana Roščić.

 

NEDJELJA, 08.srpnja 

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

DAVOR ROCCO: „AMERIČKI POSTDIPLOMAC“

Režija: Vedrana Vrhovnik

Svakodnevica u jednoj maloj marketinškoj tvrtci postaje sve sivlja: blokirana je poslovna kartica, gotovine nedostaje, a i zalihe kave su iscrpljene. Nevoljama se pridružuje i zamjena laptopa u prezentaciji koju treba održati američki postdiplomac Krešo, kako bi tvrtka dobila novi važan posao i krenula u bolje dane. Hoće li i kako Krešo izvući iz neprilike sebe i tvrtku saznajte u ovoj nepretenciozno napisanoj i šarmantno režiranoj komediji u redovitom terminu Panoptikuma, u nedjelju u 13 sati.

 

13,15-13,55; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

Urednica: NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ

MLADEN KOPJAR: „BESKRAJ ZLATNOG ZAMORCA“

Režija: Mislav Brečić

Maleni zamorac odlučuje krenuti u svijet. Napušta sigurnost i udobnost doma, spušta se niz oluk i dolazi u dvorište u kom upoznaje druge životinje te otkriva značenje ljubavi, prijateljstva, suosjećajnosti. Njegov hrabri put u svijet završava već u dvorištu, ali
njegov unutrašnji svijet više ne poznaje granice. Mladen Kopjar je jedan od mlađih hrvatskih autora. Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Ivana Brlić Mažuranić“ za knjigu "Ljubav, padobranci i izvanzemaljci", također je i uspješan suradnik dramskog programa hrvatskog radija gdje su mu izvođene komedije, krimići i radio igre za djecu. Redatelj Mislav Brečić poigrao se stereotipima, a u maniri crtića punog gegova oživio svijet vrlo blizak djeci predškolskog i ranoškolskog uzrasta.

 

UTORAK, 10.srpnja

 

22,40 – 23,25; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

Urednica: KATJA ŠIMUNIĆ

ANNA KATHERINE GREEN: “NEOPIPLJIVA NIT “

Prijevod s engleskog i dramatizacija: Mladen Kopjar

Režija: Ranka Mesarić

Anna Katherine Green (1846-1935) autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Neopipljiva nit“ je krimić nastao dramatizacijom njezine istoimene  pripovijetke u kojoj Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, sudjeluje u razrješenju tajne umorstva tražene vezilje, gospođe Doolittle. Vještu dramatizaciju i prijevod s engleskoga potpisuje višestruko nagrađivani pisac mlađe generacije Mladen Kopjar, a senzibilnu režiju Ranka Mesarić. Ulogu Violet Strange izvanredno donosi Katarina Bistrović Darvaš u glumačkoj suigri s Perom Juričićem, Borisom Bakalom, Rankom Tihomirovićem i Živkom Anočićem.

 

PONEDJELJAK, 09.srpnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 02. do petka, 06.07.); HR III

RADIO ROMAN

Urednik: BRANKO MALEŠ

NADA GAŠIĆ: „MIRNA ULICA, DRVORED“ (od ponedjeljka do petka)

Dramatizacija: Matko Botić

Režija: Darko Tralić

Roman književnice Nade Gašić odmah je po izlasku izazvao opravdanu pažnju; u međuvremenu, autorica ubrzo objavljuje i drugi također zapaženi roman, a danas je Nada Gašić, dobitnica dviju uglednih književnih nagrada, bez obzira što se relativno kasno javila u književnosti, već kodificirano književno ime.

„Mirna ulica, drvored“ načelno je žanrovski odredljiv kao krimić, a ubojstva, obavezni toposi žanra, događaju se u poratnom Zagrebu, u naoko mirnom kvartu u kojem dakako stanuju osobe različitih – ratom obilježenih – sudbina, osobnog morala i ljudske hrabrosti, te najzad i nacionalne pripadnosti. Tiha, nenametljiva i prividno neambiciozna proza N. Gašić precizno locira poratni emocionalni kaos, i u posljedici opasno nesnalaženje, malog anonimnog susjeda, koji u pravilu živi odmah tu, pored vas, u susjednoj kući.

 

18,00-19,00; HR III

RADIO-IGRA

Urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

SLOBODAN ŠNAJDER: „PARIS - TEXAS“

Režija: Darko Tralić

Radio igra Paris Texas napisana prema istoimenoj pripovijesti Slobodana Šnajdera tamna je  priča o čovjeku koji traga za posljednjom snimkom voljene žene; snimkom koja je ujedno i svjedočanstvo njenog užasnog kraja.

 

UTORAK, 10.srpnja

 

09,00 – 09,30; HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

Voditelj i urednik: HRVOJE IVANKOVIĆ

RAZGOVOR S MILANOM PLEŠTINOM

Gost Jednočinke je glumac Milan Pleština, dobitnik Godišnje nagrade „Vladimir Nazor“ za kreaciju Leonea Glembaja u predstavi „Gospoda Glembajevi“ zagrebačkog HNK-a.

 

18,00 – 19,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

Urednik: LJUBO PAUZIN

VIŠNJA BITI: „NAZOVI M RADI DROGE“

„Nazovi M radi droge“ dokumentarna je radio drama Višnje Biti o lokalnom Radiju M u Vela Luci na Korčuli koji već nekoliko godina svaki tjedan emitira emisiju „Crno bijeli svijet“ o problemima ovisnosti. Na taj su se način uz pomoć Udruge  roditelja „Život-vita“ odlučili boriti protiv tog problema na svom otoku koristeći radio kao medij koji se rado sluša i kojem se vjeruje. Autori emisije Darko Dragojević, urednik  i  Željko Vlašić predsjednik udruge u svojim su emisija ugostili brojne ovisnike i njihove roditelje te razne stručnjake, sve one koji bi zajedno s njima mogli pomoći suzbijanju narkomanije. I u tome uspijevaju. Mnogi su uz njihovu pomoć otišli u komunu i sada se vraćaju te o svojim iskustvima  u toj istoj emisiji pričaju sa željom da pomognu drugima.

 

SRIJEDA, 11.srpnja

 

13,30 – 14,30; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

Koordinator: HRVOJE IVANKOVIĆ

ONI KOJI DOLAZE : JELENA MIHOLJEVIĆ

 

18,00-19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO-DRAMI

Urednica: NADA ZORIČIĆ

HERBERT  GEORGE WELLS: “VRATA U ZIDU”

Dramatizacija: Suzana Leček

Režija: Dragutin Klobučar

U radio-igri koja je nastala po motivima istoimenog djela H. G. Wellsa, slijedimo neobičan život junaka čije su sudbonosne trenutke prethodili susreti sa tajanstvenim vratima pored kojih je prolazio, a koje nije otvarao, premda su čekala da ih otvori. Iza tih vratiju nalazio se svijet iz sna njegovih djetinjih doživljaja raja i blaženstva. Jednom, i samo jednom, taj raj se otvorio pred njim, a on je trebao, da bi se vratio u njega, otvarati vrata u zidu. Gonjen zemaljskim pobudama i hitnjama, on ta vrata nije više nikada dosegnuo, ni otvorio, premda su bila cijelog njegovog života, njegova jedina čežnja.

****

ETNOFANTASTIKA: „POTKOVANA VJEŠTICA“

(Prema zapisima Balinta Vujkova)

Dramatizacija: Nives Madunić.Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

 

ČETVRTAK, 12.srpnja

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

Urednica: LADA MARTINAC-KRALJ

IVAN SERGEJEVIČ TURGENJEV: „LOVČEVI ZAPISI“ – 2.  (premijera)

Jedan od Turgenjevljevih „zapisa“ posvećen ljubavi muškarca prema ženi, ali i problemu vremena u kojem je obespravljenost kmetova bila toliko golema da im je sudbina potpuno ovisila od dobre volje vlastelinstva. Turgenjev u maloj formi pokazuje svu svoju genijalnost portretista koji preko detalja zna donijeti lice i njegovu sudbinu koja ima metaforički značaj. Režiju i ovaj put (kad je u pitanju naslov - „Lovčevi zapisi“) potpisuje Dejan Šorak koji je nedavno vrhunski iskreirao “ Žive moći“. Igraju: Franjo Kuhar, Asja Potočnjak, Nedim Prohić, Slavica Knežević, Vinko Kraljević, Ana Kraljević, Biserka Fatur.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE