Naslovnica > Osobe > OSOBE > Galiano Pahor

Galiano Pahor

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:
DATUM SMRTI:
GODINA SMRTI:
MJESTO SMRTI:
predstava produkcija funkcija
Dundo Maroje (Gavella 1995), izvođač Ugo Tudešak
Gospoda Glembajeviizvođač Naci Glembay
Kazimir i Karolina (HNK Rijeka)izvođač Schürzinger

Rođen 17. listopada 1955. u Puli, za glumački se poziv školovao u glumačkoj školi u Rimu, a potom je stalni angažman dobio u HNK Rijeka čiji je član ostao više od trideset godina. Posljednjih nekoliko godina obnašao je dužnost ravnatelja Hrvatske drame riječkog HNK.

Galiano Pahor ostvario je impresivnu umjetničku karijeru, nastupao je u 70-ak predstava u riječkom HNK, ali je surađivao i s drugim kazalištima iz zemlje i svijeta, a odigrao je i desetak filmskih uloga. Zahvaljujući svojim iznimnim pjevačkim sposobnostima, Galiano je ostvario i iznimne kreacije u mjuziklima 'Jalta, Jalta', 'Kiss me Kate' i 'Karolina Riječka', a u duetu s kolegicom Anjom Šovagović nastupio je i na Dori.

Posljednja velika uloga koju je odigrao Galiano Pahor bila je uloga Otona Glembaya u drami 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže, u režiji Branka Brezovca.

Galianu Pahoru su tijekom njegove karijere uručena brojna priznanja i nagrade među kojima posebno mjesto zauzima Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana koji je dobio 2001. godine. Uz to, dobitnik je još i :

1985. Nagrade Kazališne zajednice Rijeka za najuspješnijeg glumca u 1984.godini,

Nagrade za mušku ulogu na Marulovim danima u Splitu za ulogu Fumula u Vježbanju života,

Nagrade za mušku ulogu na Marulovim danima u Splitu za ulogu Herkulesa u Kraljevu,

1993., Nagrade za glumačku interpretaciju na Danima humora u Puli za ulogu Petipona u Dami iz Maxima,

Nagrade Grada Rijeke za ulogu Henrya Thodea u drami Vuci,

Nagrade Orlando na 45. Dubrovačkim ljetnim igrama za ulogu Fortinbrasa u predstavi Poslije Hamleta,

1998. Nagrade Zlatni smijeh na Danima satire u Zagrebu za ulogu Polda u Katini Gvardijanki i, za istu ulogu, nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u 1998. godini,

2004. Nagrade 'Raniero Brumini' za najbolje ostvarenu mušku ulogu, za ulogu Roberta u predstavi 'Prijevara' Harolda Pintera u sezoni 2003./2004.

2006. Nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu u mjuziklu, za ulogu Griše - ruskog sobara u mjuziklu 'Jalta Jalta', u režiji Boyka Bogdanova.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE