Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Pahoru posthumno Nagrada Grada Rijeke

Pahoru posthumno Nagrada Grada Rijeke

Poglavarstvo Grada Rijeke uputilo je Gradskom vijeću prijedlog da se dodijele dvije nagrade za životno djelo, i to posthumno glumcu Galianu Pahoru te profesoru emeritusu Ivanu Šegoti.
Share on facebook
Share on twitter

Prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Rijeke obrazložila je predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić-Bukovac, istaknuvši kako je ove godine na javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu nagrada pristigao velik broj prijedloga. Tako je za nagradu za životno djelo i Zlatnu plaketu 'Grb Grada Rijeke' stiglo po 6 prijedloga, dok je za godišnju nagradu predloženo je 16 kandidata.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog odbora da se nagrada za životno djelo dodijeli posthumno Galianu Pahoru za sveukupni umjetnički opus zauvijek otisnut u kulturno biće grada Rijeke, a Ivanu Šegoti za znanstveno-nastavnu djelatnost u bioetici, a posebno u novijoj disciplini – kliničkoj bioetici. Predloženo je da se godišnje nagrade dodijele dr.sc. Marinku Lazzarichu, Miroslavu Grgasu, Goranu Brašniću, Goranu Filipecu, Katherini Trinajstić, Boženi Delaš, Staši Zurovcu, Snježani Pejčić i Emi Aničić.

Podsjetimo, dugogodišnji prvak, a potom i ravnatelj Hrvatske drame u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Galiano Pahor preminuo je nakon duge i teške bolesti 05.01.2008.

Rođen 17. listopada 1955. u Puli, za glumački se poziv školovao u glumačkoj školi u Rimu, a potom je stalni angažman dobio u HNK Rijeka čiji je član ostao više od trideset godina. Posljednjih nekoliko godina obnašao je dužnost ravnatelja Hrvatske drame riječkog HNK.

Galiano Pahor ostvario je impresivnu umjetničku karijeru, nastupao je u 70-ak predstava u riječkom HNK, ali je surađivao i s drugim kazalištima iz zemlje i svijeta, a odigrao je i desetak filmskih uloga. Zahvaljujući svojim iznimnim pjevačkim sposobnostima, Galiano je ostvario i iznimne kreacije u mjuziklima ‘Jalta, Jalta‘, ‘Kiss me Kate’ i ‘Karolina Riječka‘, a u duetu s kolegicom Anjom Šovagović nastupio je i na Dori.

Posljednja velika uloga koju je odigrao Galiano Pahor bila je uloga Otona Glembaya u drami ‘Gospoda Glembajevi‘ Miroslava Krleže, u režiji Branka Brezovca.

Galianu Pahoru su tijekom njegove karijere uručena brojna priznanja i nagrade među kojima posebno mjesto zauzima Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana koji je dobio 2001. godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI