Login za korisnike

Dimiter Gotscheff

Dimiter Gotscheff rođen je 26.04 .1943. u Parvomeiu u Bugarskoj. U istočnom Berlinu 1962. studira veterinu i kazalište (!) na Humboldtovom faklultetu. 1968. postaje učenik Benna Bessona i asistent redatelja Fritza Marquardta, dolazi u doticaj s dramama Heinera Müllera koje od tada vrlo često inscenira… Prva samostalna režija mu je predstava Ženska komedija nastala prema tekstu  Müllerovu tekstu u produkciji Theater Nordhausen.

1979. Gotscheff napušta istočnu Njemačku i vraća se u Bugarsku. U Sofiji 1983. režira poslije čuvenu predstavu Filoktet, i opet prema Müllerovu tekstu. Dvije godine kasnije na poziv producenta iz Kölner Schauspiela režira Müllerov Kvartet.

Potom se vraća u Njemačku, u Köln i od tada radi samo za kazališta sa njemačkog govornog područja. Režira u Baselu, Hannoveru, Bochumu i Hamburgu, od 1993. do 1996. kućni je redatelj Düsseldorf Schauspielhausa. Između 1995. i 2000. član je uprave i kućni redatelj Schauspielhausa Bochum. Od 2000. radi kao slobodni umjetnik i često gostuje u Berlinu, Beču Frankfurtu i Hamburgu.

Uz Müllera režirao je i drame Čehova, Shakespeara, Becketta… Za režiju Ivanova (2005.) dobio je nagradu za redatelja godine u izboru časopisa Teatar heute, a ista predstava nagrađena je i na Berlinskim kazališnim susretima 2006. da bi dvije godine kasnije gostovala i na Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu i osvojilaZlatni lovorov vijenac na MESS-u.

Njegovi Perzijanci iz sezone 2006/2007 dobili su nagradu časopisa Theater heute za najbolju njemačku produkciju godine, dok je Das Pulverfass bio nominiran za nagradu Faust. Prije dvije godine dobio je i Berlinsku kazališnu nagradu, a bio je i dobitnik Peter Weiss nagrade.

U ožujku iduće godine premijerno je trebao postaviti Beckettov tekst Endgame, no nažalost, preminuo je u nedjelju 20. listopada 2013., nakon kratke i teške bolesti.

  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori