Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Preminuo Dimiter Gotscheff

Preminuo Dimiter Gotscheff

Jedan od najvažnijih njemačkih redatelja, preminuo je u 70 godini, nakon kratke i teške bolesti
Share on facebook
Share on twitter

Dimiter Gotscheff rođen je 26.04 .1943. u Parvomeiu u Bugarskoj. U istočnom Berlinu 1962. studira veterinu i kazalište (!) na Humboldtovom faklultetu. 1968. postaje učenik Benna Bessona i asistent redatelja Fritza Marquardta, dolazi u doticaj s dramama Heinera Müllera koje od tada vrlo često inscenira… Prva samostalna režija mu je predstava Ženska komedija nastala prema tekstu  Müllerovu tekstu u produkciji Theater Nordhausen.

1979. Gotscheff napušta istočnu Njemačku i vraća se u Bugarsku. U Sofiji 1983. režira poslije čuvenu predstavu Filoktet, i opet prema  Müllerovu tekstu. Dvije godine kasnije na poziv producenta iz Kölner Schauspiela režira Müllerov Kvartet.

Potom se vraća u Njemačku, u Köln i od tada radi samo za kazališta sa njemačkog govornog područja. Režira u Baselu, Hannoveru, Bochumu i Hamburgu, od 1993. do 1996. kućni je redatelj Düsseldorf Schauspielhausa. Između 1995. i 2000. član je uprave i kućni redatelj Schauspielhausa Bochum. Od 2000. radi kao slobodni umjetnik i često gostuje u Berlinu, Beču Frankfurtu i Hamburgu.

Uz Müllera režirao je i drame Čehova, Shakespeara, Becketta… Za režiju Ivanova (2005.) dobio je nagradu za redatelja godine u izboru časopisa Teatar heute, a ista predstava nagrađena je i na Berlinskim kazališnim susretima 2006. da bi dvije godine kasnije gostovala i na Festivalu svjetskog kazališta u Zagrebu i osvojila Zlatni lovorov vijenac na MESS-u.

Njegovi Perzijanci iz sezone 2006/2007 dobili su nagradu časopisa Theater heute za najbolju njemačku produkciju godine, dok je Das Pulverfass bio nominiran za nagradu Faust. Prije dvije godine dobio je i Berlinsku kazališnu nagradu, a bio je i dobitnik Peter Weiss nagrade.

U ožujku iduće godine premijerno je trebao postaviti Beckettov tekst Endgame, no nažalost, preminuo je u nedjelju 20. listopada, nakon kratke i teške bolesti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE