Bojan Šober

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:

Bojan Šober rođen u Rijeci gdje je diplomirao engleski jezik na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Rijeci. Studira pjevanje u Italiji (Conservatorio di musica “G. Tartini” u Trstu i Conservatorio di musica “C. Pollini” u Padovi) a 1982. godine završava specijalizaciju u Teatro alla Scala iz Milana (Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici) u klasi Gianpiera Malaspine a 1996. magistrira na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu.

Kao dvadeset dvogodišnjak debitira u HNK Zagreb kao Marcello u Puccinijevoj operi “La Bohéme” a tijekom njegove karijere samostalnog umjetnika nastupa na svim opernim pozornicama bivše države (Rijeka, Zagreb, Osijek, Split, Ljubljana, Beograd, Skopje…) pjevajući glavne uloge svog baritonskog faha.

Od samostalnih nastupa u inozemstvu (Italija, Njemačka, Rusija, Ukrajina, Danska, Češka, Austrija, Japan, U.S.A., Kanada, Australija, Švicarska…) treba izdvojiti one u Teatro alla Scala iz Milana, Parme, Torina, San Rema, Alessandrije, Mississauge, Kijeva, Brna, Trsta…

Pjeva pod ravnateljskom palicom velikana poput: Lovre von Matačića, Eduarda Mullera, Riccarda Chaillya, Wladimira Delmana, Kazushi Onoa, Nikše Bareze… snima video-operu Nikola Šubić Zrinjski, snima na razne nosače zvuka: 1998. godine CD sa Moscow Great Hall Symphony Orchestra iz Moskve (Rusija) s dirigentom Leonidom Nikolayevim; 2000. godine CD sa Orchestra Sinfonica di Sanremo i dirigentom Fabiano Monicom snima Mozartov «Requiem»; 2004. godine sa portuglaskim dirigentom Lobom DVD i CD opere «Seviljski brijač».

Od mnogih otpjevanih uloga najveća priznanja dobio je kao Scarpia (Tosca), Zrinjski (Nikola Šubić Zrinjski), Sir John Falstaff (Falstaff), Don Bartolo (Il Barbiere di Siviglia), Tevye u „Guslaču na krovu“ i dr.

Uz opernu karijeru djeluje i kao koncertni pjevač na samostalnim koncertima i recitalima te kao solista sa prestižnim orkestrima u zemlji i inozemstvu a bavi se i opernom režijom (Seviljski brijač u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 1996; La Traviata u Mississauga (Canada) 2000; Il Barbiere di Siviglia u Metaponto (Italija), Madama Butterfly, Jefferson (USA) 2001. itd.

Od 1996. do 2000. godine bio je ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Dobitnik je mnogih strukovnih nagrada i društvenih priznanja:

- Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju glavnu mušku ulogu

- Nagrada „Milka Trnina“

- Nagrada Grada Rijeke za svoj doprinos kulturi Grada.

- Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića predsjednika Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi

- Odličje Reda Zvijezda Italije i viteški naslov „Cavaliere“ predsjednika Republike Italije Giorgia Napoletana za promociju talijanske opere u svijetu

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE